Lliçà d'Amunt segueix treballant en la lluita contra la violència masclista

Última revisió 04-12-2019 11:51
28/11/2019

El passat dilluns, 25 de novembre, Lliçà d’Amunt va commemorar el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les Dones.

La jornada es va iniciar amb un Taller d’autocura i empoderament femení, que es va dur a terme al matí a l’espai de Can Godanya, i va comptar amb l’assistència de 14 persones que van  treballar conjuntament per prendre consciència a través d’un taller vivencial i corporal de les desigualtats generades en la nostra vida, en les nostres relacions i en la nostra societat, facilitant eines per a la seva transformació.

Per la tarda va tenir lloc un dels actes centrals de la programació del 25 de novembre: la “Plantada simbòlica: el jardí del respecte i la no violència”. Les persones participants van fer una plantada de flors d’espígol a l’era de la Biblioteca Ca l’Oliveres i es van penjar missatges en favor de l’eradicació de qualsevol forma de violència masclista.

Seguidament, la regidora d’Igualtat, gènere i LGTBI, Lourdes Martín, va fer un discurs molt emotiu reivindicant el treball conjunt en la defensa dels drets de totes les dones i la lluita per aconseguir la igualtat de gènere en la societat.  La regidora va assenyalar que “la violència de gènere és un problema greu de tal magnitud que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el considera una epidèmia mundial i, per tant, prioritari en les actuacions polítiques de tot el món”. En el seu discurs va donar algunes xifres per exemplificar aquesta  greu situació amb dades sobre violència envers les dones a Catalunya, l’any 2018: 16.000 denúncies, 1 de cada 4 dones ha patit violència, 81% a mans de la seva parella, mort de 8 dones, 6 mutilacions genitals femenines i 14 matrimonis forçats. Al nostre municipi, el passat any, 40 dones van demanar l’assistència del Punt d'Assessorament a Dones sobre Igualtat d'Oportunitats (PADI). Lourdes Martín va explicar que “totes les societats del món viuen en un sistema patriarcal tan poderós que inclús moltes dones el justifiquen. Això també provoca la ceguesa de gènere, que és la dificultat per entendre les opinions, visions i problemàtiques  de les dones, entre elles, la violència de gènere. Si tot això ho traslladem al món de l’esport, la situació encara és pitjor: dones que tenen por a fer esport al carrer, la diferència abismal de salaris i de reconeixement, l'escàs finançament per a les dones esportistes i clubs esportius femenins, etc”.  Per concloure, la regidora va manifestar que es seguirà treballant per millorar i ampliar el  sistema social i institucional que assisteix a les dones que pateixen violència de gènere i a les seves famílies, va remarcar la importància de la consciència col·lectiva davant d’aquest problema, i es va fixar com objectiu per a l’any vinent, que el nombre d’homes i dones assistents als actes commemoratius del 25 de novembre sigui el mateix, ja que aquest any, en el moment de la lectura del manifest, hi havien 45 dones i només 15 homes.

Tot seguit, l’entitat “Amunt Dones” de Lliçà d’Amunt va aportar el seu granet de sorra donant veu a la crònica d’un historiador brasiler sobre el masclisme i el seu efecte a la nostra societat i sobre la responsabilitat col·lectiva en els casos de feminicidi.

Per concloure l’acte, la regidora va fer entrega dels premis del I Concurs d’eslògans contra la violència masclista, que ha comptat amb la participació d’una cinquantena de frases, que simbolitzen la lluita per trencar amb la por, el control i el sotmetiment. Les frases guanyadores han estat: “Ni golpes que duelan ni palabras que hieran” d’Aintzane Gómez Blanco i “Travessem la porta morada” de Marina Maldonado Molina. Els dos eslògans guanyadors van ser els protagonistes de la samarreta que es va regalar a totes les persones assistents a l’acte, juntament amb un punt de llibre en el que es van incloure altres frases participants del concurs.

Durant aquesta setmana, en el marc dels actes commemoratius, s’estan portant a terme diverses activitats com la projecció de curtmetratges contra la violència masclista, a la Biblioteca Ca l’Oliveres, o accions formatives en matèria de violència de gènere  als instituts i a l’Espai Jove a través de projeccions, jocs i de  la difusió de la campanya #Malamente, de l'Agència Catalana de la Joventut (ACJ).