El número 1 del butlletí municipal Informa’t va arribar a les cases l’1 d’octubre de 2007.
 

">

15 anys d'Informa't

Última revisió 05-10-2022 14:01
05/10/2022

El número 1 del butlletí municipal Informa’t va arribar a les cases l’1 d’octubre de 2007.
 

L’1 d’octubre de 2007 arribava a les cases un nou butlletí municipal, Informa’t, hereu de l’Ei! i La revista de Lliçà, i del d’Avui en Quinze, que encetava el govern encapçalat per l’Alcalde socialista Ignasi Simón.

El mateix Alcalde, a l’Editorial d’aquell primer número, ens presentava la nova publicació, de periodicitat mensual i en format diari. Ignasi Simón, escollit Alcalde uns mesos abans, ens parla-va del nou butlletí municipal i ens deia que volia ser un mitjà de comunicació amb informació àmplia, diversa i entenedora, i obert a la participació de tothom. Segons deia l’Alcalde, l’Ajuntament tenia el deure d’informar a la població de la seva gestió i els ciutadans tenien el dret de saber què fa l’administració local. I, amb l’objectiu que les persones es formessin una opinió en base a dades contrastades, es va posar a disposició de tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament un espai per fer públics els seus posicionaments.

També es va incloure un espai d’opinió adreçat a les entitats locals perquè poguessin donar-se a conèixer i anunciar les seves activitats. I, un espai d’opinió per als lectors. L’Informa’t es plantejava com una eina d’informació i participació.

També s’hi va incloure un apartat de notícies del poble, per posar a disposició de la ciutadania notícies relacionades amb el poble però no vinculades a l’Ajuntament.

L’Informa’t es va començar a distribuir a totes les llars del municipi (a primeres i segones residències) i als equipaments municipals.

Testimoni

L’Informa’t és el testimoni escrit i visual de com ha evolucionat el nostre poble en els darrers 15 anys. Just en el número 1 del butlletí municipal s’informava de la inauguració del Casal de la Gent Gran del centre, del projecte del nou CAP a Palaudàries, de l’estrena de l’edifici de l’escola Rosa Oriol, de la proposta de bus exprés de la Vall del Tenes o del projecte d’habitatges de protecció oficial. Quinze anys després, Lliçà d’Amunt ja compta amb un segon Casal de la Gent Gran a Palaudàries; dos CAP; 3 escoles, dos instituts, una escola d’adults i múltiples opcions formatives; el bus exprés i una àmplia xarxa de transport urbà; i un projecte de centre urbà, entre molts altres serveis, equipaments i projectes finalitzats.

Evolució del contingut

En els seus inicis, a més d’Editorial, Notícies de l’Ajuntament, Notícies del poble, Opinió de lectors, entitats i grups municipals, i Crònica del Ple quan corresponia, el butlletí incloïa una secció anomenada “Enquesta ciutadana” on cada mes es feia una pregunta relacionada amb el municipi a cinc persones aleatòries del poble. L’any 2012, l’enquesta ciutadana va passar al web municipal, on podia participar més gent, i en el butlletí se’n publicaven els resultats. Posteriorment, aquest espai ha estat ocupat, alternativament, per articles relacionats amb Igualtat, gènere i LGTBI, i amb el projecte EDUC360.

En els primers números, el butlletí també comptava amb  una secció  anomenada “Temps enrere”, que incloïa els apartats  “Retalls de la nostra història” i “Foto antiga”, el primer a càrrec de l’historiador autor del llibre de L’Abans i el segon obert a la participació dels lliçanencs i lliçanenques que  volguessin publicar-hi alguna foto antiga vinculada al poble. 

També hi havia la secció “Serveis” amb un espai de “Receptes de cuina”, on les àvies participants a l’emblemàtic Sopar de les Àvies o altres persones aficionades a la cuina donaven a conèixer les seves receptes. A la secció “Serveis” també hi havia un Passatemps facilitat pel Servei Comarcal de Català del Vallès Oriental i l’Agenda del mes corresponent, amb activitats organitzades per l’Ajuntament i altres enviades per les entitats locals registrades al Registre Municipal d’Entitats. Tancava la secció “Serveis”  els horaris del bus urbà, telèfons útils i les farmàcies de guàrdia d’aquell període. Aquesta secció també incloïa consells de la Policia Local i de Protecció Civil, i l’espai de Naixements, on els pares i mares podien fer saber el naixement del seu fill/a.  

A més, dins de l’apartat de “Notícies del poble” es donaven a conèixer noves empreses o establiments comercials. 

Tres mesos després de l’estrena del nou butlletí municipal, a demanda dels interessats, es va decidir incloure-hi publicitat, amb l’objectiu d’obrir el butlletí municipal també a les empreses i comerços del poble que volguessin donar-se a conèixer i publicitar els seus productes o serveis.

Altres espais que s’hi han publicat han estat “Adopta un animal!” per fomentar el nombre d’adopcions i reduir els abandonaments, on es donaven a conèixer alguns dels animals recollits i per adoptar; “Idees per educar” amb activitats i articles amb contingut educatiu; “Racó de Salut”, amb consells de salut; “La veu dels joves”, amb entrevistes a jovent del poble;  o “Lliçà d’Amunt, un poble per viure”, amb fotografies del municipi.

Suplements

La Plana i el Bosc era un suplement especial sobre medi ambient que sortia periòdicament; en van sortir 5 números.

També s’han editat resums de mandat i edicions especials i monogràfics sobre infraestructures i equipaments, activitats d’estiu, el POUM...

Paginació

La crisi econòmica també es va notar en el butlletí que va anar perdent les seccions i, del 2012 fins al 2016 es va acotar a un màxim de 16 pàgines. 

Evolució del disseny

Al llarg d’aquests 15 anys, el disseny del butlletí ha experimentat alguns canvis.

De l’inici fins a l’any 2012 va mantenir un disseny semblant. L’any 2012, coincidint amb la crisi econòmica, el butlletí es va acotar a un màxim de 16 pàgines amb un contingut molt més compacte. L’any 2017, es va estrenar un nou disseny, més espaiós, i es va tornar a ampliar el número de pàgines, que han permès tornar a introduir algunes seccions.

Esperem que els propers anys ens permetin mantenir aquest mitjà de comunicació municipal, costós però encara imprescindible per mantenir informada tota la població, sobretot aquella que prioritza els mitjans i els suports tradicionals, i que continuï essent un referent informatiu per a la ciutadania.