Amb l’arribada de l’estiu celebrem les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, però hem de tenir en compte els riscos associats al foc i als petards, i com pot afectar la pirotècnia a persones vulnerables, animals i medi natural.
Les revetlles de Sant Joan, el 23 de juny, i de Sant Pere, el 28 de juny, són festes populars en què és tradicional fer fogueres i fer ús de petards i focs d’artifici.
Però, d’acord amb mesures de prevenció d’incendis forestals, especialment a les urbanitzacions, cal reduir el risc que se’n produeixin. Per això, en aquestes dates, l’Ajuntament publica un BAN que regula l’autorització de les fogueres al nostre municipi:
La manipulació inadequada de coets, petards i altres articles pirotècnics pot causar lesions, de vegades molt greus. A Catalunya, més de la meitat de les lesions greus que es produeixen a conseqüència de la manipulació d’artefactes pirotècnics afecten els infants i els adolescents. Per prevenir-les, cal que utilitzeu la pirotècnia seguint aquests consells de seguretat:
Tingueu en compte les categories de risc dels articles pirotècnics i les edats recomanades per llançar-los. Recordeu que els que s’inclouen a la categoria F3 no estan autoritzats per als menors de divuit anys.
Els efectes de la pirotècnia en persones, animals i el medi natural
Cal fer ús d’una pirotècnia respectuosa i segura. L’ús indiscriminat de pirotècnia d’alt impacte sonor pot causar problemes i perjudicis en persones, animals i medi natural. Són diverses les organitzacions que publiquen continguts amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre els efectes adversos de la pirotècnia en animals i persones.
La revetlla de Sant Joan és una festa que es fa arreu del país i se celebra de formes molt diferents. Cadascú la viu a la seva manera, acompanyats de veïns, familiars o amistats fent trobades per a sopar, fer música, llançar petards i encendre fogueres. Així i tot, pot arribar a ser una festa estressant per a moltes persones. Durant la revetlla es poden en alerta molts dels nostre sentits i moltes persones tenen peculiaritats sensorials. Els petards afecten a les persones més vulnerables com els nadons, els infants amb autisme o la gent gran amb Alzheimer. Cada vegada que tirem un petard, hi ha algú que pateix: un infant amb autisme, una persona gran amb Alzheimer, un malalt terminal, un nadó o algú amb agorafòbia.
L’ús de pirotècnia també pot generar en els animals taquicàrdia, tremolors, falta d’aire, nàusees, atordiment, pèrdua de control, por i fins i tot la mort. Finalment, cal recordar que la pirotècnia provoca un elevat nombre d’accidents, augmenta sensiblement la contaminació acústica i que les seves restes embruten el sòl i les aigües de mars i rius. A banda que, l’ús de la pirotècnia està directament relacionat amb l’augment exponencial d’incendis.
Afortunadament, cada vegada són més les institucions sensibilitzades sobre els efectes dels petards entre la població i els animals. És per això, que la pirotècnia silenciosa és un concepte que pren cada vegada més força. S’ha de tenir en compte que aquesta segueix emetent soroll, però d’uns decibels molt més baixos en comparació amb la resta de petards.
GIMNÀS PAVELLÓ D’ESPORTS
OAC AJUNTAMENT
CENTRE CÍVIC I PIC PALAUDÀRIES
CENTRE CÍVIC I PIC CA L'ARTIGUES
BIBLIOTECA CA L’OLIVERES
Bústia de retorn: per precaució, la bústia de retorn 24h estarà tancada fins el dilluns 27 de juny.
ESPAI JOVE EL GALLINER
DEIXALLERIA COMARCAL
DEIXALLERIA MUNICIPAL PALUADÀRIES