L’Ajuntament, per mitjà de TLA, col·laborarà amb La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, per dissetè any consecutiu.

">

"Puja al Bus per La Marató"

Última revisió 22-02-2023 12:39
16/12/2022

L’Ajuntament, per mitjà de TLA, col·laborarà amb La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, per dissetè any consecutiu.

Per dissetè any consecutiu, l’Ajuntament col·laborarà amb La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que enguany serà el diumenge 18 de desembre i estarà dedicada a la salut cardiovascular, la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants.

Des de la regidoria de Transport públic i mobilitat es portarà a terme la campanya “Puja al Bus per La Marató”, amb la finalitat de destinar a la 31a edició de La Marató de TV3 la recaptació que es faci entre les línies urbanes de Transports de Lliçà d’Amunt (TLA) durant tota la jornada del divendres 16 de desembre.

L’activitat és tan senzilla com diu l’eslògan: Agafar el bus, encara que només sigui per pujar en una parada i baixar a la següent; d’aquesta manera ja s’haurà aportat quelcom a la causa.

Els beneficis obtinguts de la recaptació del bus d’aquesta jornada seran l’aportació popular que Lliçà d’Amunt farà a La Marató de TV3 d’enguany.

Des de la primera participació a La Marató l’any 2006 fins avui, s’han recaptat i lliurat un total de 11.738,89€. El total d’usuaris que hi han participat és de 16.625.

Les malalties cardiovasculars, que inclouen les que afecten el cor i el sistema vascular (artèries i venes) són la principal causa de mort als països desenvolupats: segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, van causar prop de 18 milions de morts el 2019, que representen el 32% del total de defuncions mundials. Aquestes xifres de mortalitat se sumen al seu caràcter crònic, fet que impacta directament sobre la qualitat de vida dels pacients i genera dependència, risc de complicacions i uns costos sanitaris i socioeconòmics molt elevats. Tot això les converteix en el principal problema actual de salut pública.

Hi ha moltes malalties que afecten la salut cardiovascular. Les més freqüents, entre d’altres, són la hipertensió arterial, l’arteriosclerosi, l’angina de pit, l’infart de miocardi, la insuficiència cardíaca i l’accident cerebrovascular o ictus. Algunes d’aquestes malalties no tenen símptomes i la mort sobtada pot ser-ne la primera manifestació. D’aquí que la prevenció sigui un factor clau, com indiquen els experts. I, és que, tot i que en els problemes de salut cardiovascular hi ha implicats factors de risc com l’edat, el sexe o la predisposició genètica, els hàbits de vida saludables i les eines de prevenció dirigides als joves sans i a la població de risc són de gran utilitat per reduir-ne l’afectació.

La sensibilització i la divulgació sobre la salut cardiovascular, juntament amb l’impuls de la recerca científica, seran els objectius de la 31a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que desplegarà la seva campanya al llarg d’aquest any i tindrà com a punt culminant el programa del 18 de desembre. Catalunya disposa d’una xarxa sòlida de grups de recerca en malalties cardiovasculars, que, gràcies als fons recaptats, podran aportar avenços en la prevenció, el tractament i el pronòstic d’aquestes malalties amb l’objectiu de millorar l’esperança i la qualitat de vida de les persones afectades.
 

"Puja al Bus per La Marató"