8 de març, Dia Internacional de les Dones

Última revisió 14-03-2023 12:20
08/03/2023

L’Ajuntament ha coordinat una programació d’actes gratuïts per commemorar aquesta efemèride.

La regidoria d’Igualtat, gènere i LGTBI ha coordinat la programació d’activitats que es portarà a terme a Lliçà d’Amunt per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

Programació d'activitats

ACTES INSTITUCIONALS
Els actes principals es concentraran el mateix 8 de març, que enguany cau en dimecres, a partir de les 16.45 h, a la Biblioteca Ca l’Oliveres, quan la regidora d’Igualtat, gènere i LGTBI, Lourdes Martín, llegirà un manifest institucional i tindrà lloc una lectura de poemes i el visionat d’un vídeo titulat “Así bailaba” elaborats pels infants i joves de Can Godanya. Seguidament, la psicòloga del Punt Dona oferirà una xerrada anomenada “Pressió estètica i autoestima corporal”.

TALLER D'EDUCACIÓ SECUAL I AFECTIVA
Per al divendres 10 de març, l’entitat Enruta’t portarà a terme un taller d’educació sexual i afectiva amb perspectiva feminista, a les 18h, a la sala d’actes de la Biblioteca Ca l’Oliveres; per participar-hi cal inscripció prèvia al Punt Dona (662926211).

XERRADA: COM CONVIURE AMB LA MENOPAUSA
Les regidories de Cohesió social i Salut han organitzat una xerrada, “Com conviure amb la menopausa”, que tindrà lloc el dijous 16 de març a les 16h al Centre Cívic Ca l’Artigues. La xerrada anirà a càrrec de Ruth Matito, assessora fisioterapeuta de sòl pelvià i gestió emocional.

NIT DE MONÒLEGS FEMINISTES: IMPRODERADAS
Per al divendres 24 de març, hi haurà un espectacle d’Impro de caire feminista amb la companyia Improderadas.

VERMUT FEMINISTA I CONCURS DE GRAFFITIS
Per altra banda, l’associació Amunt Dones ha programat, per al dissabte 11 de març, un concurs de graffitis a les 10 h i un vermut feminista a les 12 h, al local social de Mas Bo.

ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA
La programació del 8 de març també inclou les activitats mensuals que organitza la Biblioteca Ca l’Oliveres, que aquest mes algunes estaran relacionades amb aquesta efemèride: Instants musicals, Club de lectura d’adults, taller de coaching especial dona “Descubre los valores que te mueven” i espectacle “Amb veu de dona”. Recordem també que la biblioteca disposa de diversos llibres de temàtica Dona en préstec a disposició dels usuaris.

ACTIVITATS PER A INFANTS I JOVES
Espai Can Godanya ha preparat un conjunt d’activitats per treballar el Dia de la Dona amb els nens i nenes i el jovent usuaris.

També cal dir que el mateix 8 de març, els autobusos de Transports de Lliçà d’Amunt (TLA) circularan amb banderoles commemoratives de la diada. 

Per altra banda, l’Espai Jove El Galliner també ha programat activitats relacionades amb el 8 de març, que portarà a terme en els instituts. 

I, els nens i nenes del Consell d’Infants (Lliçanenxs) també han volgut formar part de la programació del Dia Internacional de les Dones i, durant la tarda del 3 de març, repartiran xapes per a tots els públics pels carrers del centre del municipi, xapes que ells mateixos han realitzat en relació a la jornada. Els Lliçanexs també aprofitaran l’ocasió per explicar qui són i què fan al Consell d’Infants.

Per què se celebra el Dia Internacional de les Dones?

El Dia Internacional de les Dones se celebra el 8 de març de cada any. La data està reconeguda per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) com el dia en què es defensa que les dones són ciutadanes de ple dret i es denuncia el sexisme i la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones. Així, el 8 de març és un símbol de la reivindicació històrica de les dones per la igualtat i en contra de la discriminació, una lluita encara vigent. Les dones són més de la meitat de la població mundial i encara pateixen discriminació.

Aquestes desigualtats de gènere tenen un impacte en la seva vida personal, familiar, laboral i social, i repercuteixen també en la seva salut.

Documents adjunts