El Cor Claverià i l'Ajuntament signen un conveni de col·laboració per exposar al públic la Creu de Sant Jordi i l'estendard de l'entitat

Última revisió 13-05-2022 14:52
13/05/2022

Aquests elements restaran exposats a la Biblioteca Ca l’Oliveres.

El Cor Claverià i l’Ajuntament han signat un conveni de col·laboració mitjançant el qual aquesta entitat lliura a l’administració local la Creu de Sant Jordi que la Generalitat li va atorgar l’any 2018 i l’estendard de l’associació, que data de 1952, i l’Ajuntament custodiarà i deixarà exposats aquests dos elements a la Biblioteca Ca l’Oliveres perquè es puguin mostrar a la població.

Avui al migdia a la Biblioteca Ca l’Oliveres ha tingut lloc un acte al voltant d’aquest lliurament, el qual ha comptat amb la presència de les persones que han format part d’aquesta entitat local així com aquelles que hi han tingut algun vincle.  

L’acte ha començat a la sala d’actes de la biblioteca amb el parlament del regidor de Cultura, Albert Iglesias, que ha donat la benvinguda als assistents i, acompanyat de la projecció de fotografies de l’entitat, ha explicat breument la història del Cor Claverià, des dels seus inicis, ara fa 106 anys, fins que es va donar de baixa, fa tot just quatre anys, just després de rebre la Creu de Sant Jordi, un premi, segons el regidor de Cultura, “a la trajectòria d’aquesta entitat, als seus presidents, però sobretot als centenars de cantaires que al llarg dels més de 100 anys d’història han donat sentit i forma a la manera d’entendre una de les arts més universals, el cant”. Albert Iglesias ha dit que el creador del cant coral, Josep Anselm Clavé, un home compromès amb la causa republicana i amb la classe obrera, va saber dotar a les classes populars de mecanismes de lleure i autoafirmació  col·lectiva a través de la música i el cant coral. 

Seguidament, ha pres la paraula el darrer president de l’associació, Josep Cladellas, que ha agraït la presència de tots els assistents, entre els quals la padrina de l’entitat i l’expresident de la Federació de Cors de Clavé, i, en un discurs distès, ha recordat anècdotes de la història del Cor Claverià i persones que hi han tingut un paper destacat. També ha tingut paraules d’agraïment per a l’Ajuntament i la Federació, per la seva ajuda, i ha demanat un minut de silenci en record de les persones vinculades a l’entitat que ja no són entre nosaltres.

Després, s’ha procedit a la signatura del conveni de col·laboració. I, l’Alcalde, Ignasi Simón, ha agraït al Cor Claverià la confiança dipositada en l’Ajuntament per tal que custodiï la Creu de Sant Jordi i l’estendard, i els mostri a la població. L’Alcalde ha expressat la seva satisfacció per aquest acte, ja que només hi ha dues entitats centenàries a Lliçà d’Amunt, el Cor Claverià i el Club de Futbol, a les quals aviat s’afegirà l’Ateneu l’Aliança. Ignasi Simón també ha traslladat a l’associació el seu desig que aquests darrers anys només hagin estat un parèntesi i el Cor Claverià pugui reemprendre l’activitat amb un relleu generacional i continuï vigent aquesta entitat centenària, un desig que també ha expressat l’expresident de la Federació de Cors de Clavé.

Finalitzats els parlaments, s’ha portat la Creu de Sant Jordi fins al primer pis de la biblioteca on ha quedat instal·lada dins d’un armari envidriat, juntament amb l’estendard de l’associació, perquè restin exposats a la població.

L’acte ha finalitzat a l’era de la biblioteca amb el cant d’algunes peces musicals per part dels darrers integrants del Cor Claverià i un aperitiu per a tots els convidats.

A la vitrina on han quedat exposats la Creu de Sant Jordi i l’estendard hi ha un QR que dirigeix a l’aparta creat al web municipal (llam.cat/corclaveria) on hi ha informació sobre el Cor Claverià.

El Cor Claverià de Lliçà d’Amunt

El primer testimoni gràfic d’una entitat de can coral a Lliçà d’Amunt el trobem en una fotografia de l’Orfeó Llissaní de l’any 1916, fa més de cent anys. Aquesta entitat va néixer a redós de la Parròquia però, a més de cants religiosos, també en cantava altres del calendari festiu.

La segona referència, en aquest cas escrita, de l’Orfeó Llissaní data del 1917. Es tracta d’una publicació anomenada La Comarca on diu: “Esplèndida baix tots els conceptes resultà la festa de Conclusió del Mes de Maig celebrada en aquesta Parròquia el diumenge de Quincoagésima (...) al sentir les veus angèliques del nostre Orfeó Llissaní”.

Més endavant, l’any 1928, es va crear la Secció Coral Societat L’Aliança que estava formada només per homes sota la direcció del mestre Bonaventura Guasch. Feien els assajos a Can Carnisser Vell i actuaven per la Festa Major i per Setmana Santa. Per Pasqua, juntament amb cantants del Cor Parroquial, cantaven Caramelles per les masies i cases del poble que els ho demanaven. Els diners que recollien en les actuacions servien per pagar-se un dinar o fer alguna excursió.

L’any 1932 van estrenar el primer estendard amb una festa que va aplegar altres formacions corals de pobles de l’entorn.

Després de la guerra civil espanyola i la immediata postguerra, a l’entorn dels anys 1947-48, l’activitat de la Coral es reprengué gràcies a la insistència d’antics cantaires, i amb el mateix director. En aquesta segona etapa, els assajos es feien a l’ateneu L’Aliança i les actuacions també eren per Festa Major, Setmana Santa i Pasqua (Caramelles). Amb els diners recollits en les actuacions van fer sortides a Lleida, Madrid, Sant Sebastià, València, Banyoles, etc. L’any 1951 no van fer sortida per poder pagar un nou estendard, ja que l’antic va desaparèixer durant la guerra civil. L’any 1952 van estrenar el nou estendard amb una altra festa, acompanyats també per formacions corals veïnes com el Cor de Mollet o els Amics de la Unió de Granollers. Durant aquests anys, van passar per la Coral dos presidents: Josep Martí Pou i Vicenç Villanueva Anton.

Després d’uns anys d’inactivitat, hi ha una tercera etapa de l’entitat, des dels anys 80 fins a l’any 2018. En aquesta darrera etapa en són presidents: Pere Valls, Joan Pou Arnau i Josep Cladellas.

Aquesta entitat lliçanenca va commemorar, l’any 2016, el centenari de l’origen del cant coral al municipi, testimoniat en la fotografia de l’Orfeó Llissaní de l’any 1916. Per celebrar aquesta efemèride, durant aquell any, es van portar a terme diferents actes commemoratius i el Ple municipal va aprovar la sol·licitud de concessió de la Creu de Sant Jordi per a aquesta associació, que va anar acompanyada d’una recollida de signatures en suport a la candidatura. El Cor Claverià va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2018.

L’entitat es va donar de baixa del Registre d’Entitats Municipal el mateix any 2018.