L’empresari José Figueras, l’empresa CDC Hiacre, la mestra Vicenta Sibat i, a títol pòstum, l’ATS Otto Caska han estat els guardonats de la primera edició dels Premis Licius.

">

Emotiu acte de lliurament dels nous premis honorífics, els Premis Licius

Última revisió 22-03-2022 12:22
22/03/2022

L’empresari José Figueras, l’empresa CDC Hiacre, la mestra Vicenta Sibat i, a títol pòstum, l’ATS Otto Caska han estat els guardonats de la primera edició dels Premis Licius.

L’Ajuntament de Lliçà d’Amunt va lliurar, el passat 18 de març, els primers Premis Licius, “una recompensa municipal per a persones, entitats/col·lectius o empreses que s’han distingit per una aportació a la vida social, científica, econòmica i cultural i/o artística del municipi i que, per la seva trajectòria, han establert un compromís cívic amb Lliçà d’Amunt o han desenvolupat alguna acció o adoptat alguna actitud exemplar per al conjunt de la col·lectivitat”. Aquesta primera edició, prevista per al 2020, s’havia anat posposant a causa de la pandèmia.

L’acte de lliurament de la 1ª edició dels Premis Licius va tenir lloc a l’Ateneu l’Aliança, amb una sala engalanada per a l’ocasió, on els premiats, juntament amb familiars i amics, van viure una vetllada entranyable. El públic en general va poder seguir l’acte en streeming a través del canal municipal de Youtube.

La conducció de l’acte va anar a càrrec de la periodista Clara Armengol i la cantautora Eipriil va posar-hi el toc musical amb unes cançons amb molt de sentiment ensucrades amb una dolça veu i l’acústica de la guitarra: “Tu nunca me has querido”, “Way down the river”, “Not good for you”, “Records sobre la pell” i “Hey ho”, aquesta darrera fent participar un públic entregat. 

José Figueras

El primer premiat que va pujar a l’escenari va ser l’empresari José Figueras, distingit per crear i desenvolupar una empresa internacional des de Lliçà d’Amunt. José Figueras ha estat capaç de convertir un taller de fusteria en una empresa líder mundial i ha portat el nom de Lliçà d’Amunt arreu del món, gràcies a la il·lusió i a la constància, al seu esperit emprenedor. José Figueras va agrair el guardó i es va mostrar molt il·lusionat de veure aplegats en aquest acte familiars i amics, als quals va donar les gràcies per la feina conjunta i el desig compartit de fer les coses ben fetes. L’exdirector de màrqueting de l’empresa, Dídac Valls, va destacar de l’empresari el seu caràcter valent que el va portar a especialitzar-se i treballar per arribar a ser el millor del món d’aquesta especialitat.

CDC Hiacre

L’empresa CDC Hiacre va rebre el següent guardó, distingida per l’ajuda personalitzada, a través de col·laboracions econòmiques i materials periòdiques, a les persones i famílies més desprotegides del municipi. CDC Hiacre és una empresa familiar que ha crescut molt al llarg dels anys i que compta amb uns valors que van més enllà del negoci, els quals la porten a col·laborar amb l’Ajuntament per ajudar les persones més desprotegides del nostre poble i a entitats locals sense ànim de lucre. L’administrador-gerent de l’empresa, Sergi del Val, va mostrar-se molt content amb el premi, que va fer extensiu a tot l’equip humà de l’empresa, i va expressar la satisfacció que senten de poder ajudar persones properes en situacions vulnerables i de poder posar més dignitat a les seves complexes vides. La regidora d’Acció social, Lourdes Martín, va explicar les reunions mensuals entre directius i treballadors de l’empresa i el personal tècnic de la regidoria d’Acció social, on volen conèixer de primera mà la realitat social de cada família necessitada per poder ajudar-la de la manera més adient, comprant electrodomèstics, pagant reparacions, fent reformes, assumint les despeses d’ulleres i ortodòncies, etc. La regidora els va agrair els ajuts i també la seva manera de col·laborar tan poc habitual, escoltant cada cas i decidint-ne la millora solució.

Vicenta Sibat

La mestra Vicenta Sibat va ser una altra guardonada de la nit, pel seu projecte pedagògic al capdavant de l’escola L’Esperança i per la seva aposta per la qualitat educativa i les llibertats docents. Vicenta Sibat, mestre vocacional, va desenvolupar un model educatiu basat en l’ensenyament actiu, l’aprenentatge de la llengua catalana, la música, el teatre i el contacte amb la natura amb la creació de l’escola L’Esperança i, al llarg de la seva vida laboral, ha estat la mestra de molts lliçanencs i lliçanenques. Vicenta Sibat va donar les gràcies per aquest premi de reconeixement als seus 41 anys de mestra, una professió vocacional, que es va reforçar tenint com a mestra Rosa Oriol i Anguera, que tenia una manera diferent de formar basada en la comprensió, el diàleg i la reflexió, l’educació en valors, que ella va seguir. La guardonada va explicar que la seva manera d’entendre l’educació no encaixava amb l’escola pública i a l’escola L’Esperança va poder aplicar aquesta educació més de valors on els alumnes feien teatre, anaven de colònies, aprenien cançons, coneixien l’entorn...Quan es va haver de tancar l’escola L’Esperança, Sibat es va reincorporar a l’escola pública, on va continuar treballant i gaudint de la seva feina fins que es va jubilar. Joan Cros, exalumne de l’escola L’Esperança i de Vicenta Sibat, va destacar la manera d’ensenyar de la mestra i de l’escola, una escola rural on cada dia descobrien coses noves i, sobretot, on van descobrir l’amor per Lliçà d’Amunt i el seu entorn.

Otto Joseph Caska

El darrer Premi Licius d’aquesta primera edició es va lliurar, a títol pòstum, a l’ATS i acupuntor Otto Joseph Caska, durant molts anys darrera el mostrador de la farmàcia escoltant i donant bons consells als veïns i veïnes del poble. Otto Caska va ser un treballador incansable, sempre disposat i atén, perquè la seva feina era vocacional, un home que va viure pels demés, d’una enorme qualitat humana. La filla del premiat, molt emocionada, va dir que el seu pare havia fet escola i que ella i els seus companys de feina, també treballadors en una farmàcia, intenten seguir el seu exemple i acompanyar de forma propera els clients. Maria Puig, amiga de l’Otto, va emocionar el públic amb les seves paraules de record de l’Otto, al qual va definir com un home amb vocació de servei per als altres, que no tenia horaris en la seva feina, que escoltava, ajudava i, fins i tot, obria la porta de casa seva als demés, que cuidava el malalt i la seva família. La Maria va descriure un Otto que no tenia mai un no per a ningú, “bon professional, bon pare, gran home, bon veí, una de les millors persones que ha tingut el nostre poble”, viu en la memòria de tots. 

L’Alcalde, Ignasi Simón, que va ser l’encarregat de lliurar els guardons als premiats, va cloure l’acte amb unes paraules entranyables per a tots els premiats, des de la seva experiència personal amb cadascun d’ells, als quals va qualificar de persones especials, intel·ligents, emprenedores i autèntiques personalitats del nostre poble. 

Els Premis Licius són els nous premis honorífics que atorga l’Ajuntament, hereus del Premi Lliçanenc de l’Any, que es va anul·lar per manca de participació ciutadana en les propostes de candidats. L’Alcalde va desitjar que aquests premis perdurin en el temps i que es puguin premiar moltes més personalitats del nostre poble que se’ls mereixen sobradament.