La regidoria de Cultura, amb la col·laboració de les entitats locals, ha elaborat un programa d’activitats en el qual les entitats i artistes locals continuen sent els protagonistes de la Festa Major de Lliçà d'Amunt, que se celebrarà del 2 al 8 de setembre de 2024.
Com indica l’Alcalde, Ignasi Simón, a la salutació del programa d’activitats, la Festa Major d’enguany torna a donar protagonisme a les entitats i als artistes locals, i “és una oportunitat única per recolzar i gaudir del talent i la creativitat que tenim a casa nostra.”
La Festa Major començarà el dilluns 2 de setembre, després del cap de setmana de les 24 Hores Internacionals de Resistència en Ciclomotors de la Vall del Tenes. El dissabte 31 d’agost, però, tindrà lloc la tradicional Triangular de Billar de Festa Major organitzada pel Club Billar de Lliçà d’Amunt.
El primer dia de Festa Major ja començarà La Juguesca, organitzada per l’Ateneu l’Aliança, amb la convocatòria de les colles, el seu pregó a càrrec de la colla guanyadora de la darrera edició, Skando, i la primera prova anomenada “El cercle infecciós”. Els lliçanencs i lliçanenques es tornaran a aplegar entorn a les 5 colles de l’activitat i competiran per aconseguir la millor puntuació en cadascuna de les originals proves que s’hi desenvoluparan al llarg de tota la Festa Major: “Box, box... box box” (dimarts); “El miracle de la vida” (dimecres); “Assistèixon respirèixon” (dijous); “La gran cercavila de La Juguesca” (divendres); “Anatomia d’urgències”, “Anem per parts” i “If (rotonda): Fiesta; Else():Siesta;” (dissabte); i “Hidroteràpia” i “Estirada del tractor” amb una paella de les colles prèvia (diumenge), que donarà pas al veredicte per saber qui ha estat la colla guanyadora de La Juguesca 2024.
El primer dia de Festa Major també començaran una sèrie d’activitats al Casal de la Gent Gran, organitzades per l’Associació de la Gent Gran de Lliçà d’Amunt: Jocs de taula (dòmino i parxís) (dilluns i dimecres); Cartrorifa de vigília de festes i obertura de l’exposició dels treballs que s’han fet durant el curs als tallers de manualitats, dibuix i pintura, punt de mitja, fem un llibre i ganxet (dimarts); Berenar, truites i vestits de paper (dimecres); Dinar de Festa Major (divendres); Cartrorifa de Festa Major (dissabte); i El Casal balla a la plaça (diumenge).
Durant tota la Festa Major, hi haurà activitats familiars, algunes incloses dins de la programació del 14è aniversari de la Biblioteca Ca l’Oliveres: dues sessions de contes, “La Festa Major de l’any” (dimarts) i “En Martinet i la dona d’aigua” (dijous); un concert amb el grup Sardines en llauna, amb clàssics de l’animació infantil catalana (divendres); l’espectacle infantil d’humor “Hohihu” (dissabte); i “Un conte gegant” organitzat per la Colla de Gegants de Lliçà d’Amunt (diumenge).
La Biblioteca Ca l’Oliveres també inaugurarà dues exposicions: “Esperit de Joan Abelló” (dimecres) i “Salvat-Papasseit, l’irradiador de l’avantguarda” (dijous). Relacionat amb aquesta darrera exposició, la biblioteca ha programat, per al mateix dijous, un taller de poesia visual “Dibuixar la paraula o el poemamapa”.
El dimecres 4 de setembre es donarà el tret de sortida a la Festa Major de manera oficial amb el Toc d’Inici, que inclou el Pregó, l’espai gastronòmic Food Truck Street (amb més furgoteques) i un espectacle, que enguany anirà a càrrec de Borja Nicolau, que oferirà el monòleg d’humor “Adict@s al móvil”. L’entitat Ball de Gitanes de Lliçà d’Amunt, que enguany celebra el seu 40è aniversari, serà l’encarregada de pronunciar el pregó de la Festa Major d’aquest any.
El dijous 5 de setembre s’obrirà l’Embarraca’t, l’espai de referència de la Festa Major al Pinar de la Riera, on es podrà sopar a les barraques d’entitats locals (Associació de la Gent Gran de Lliçà d’Amunt, Associació Veïnal Parc de la Mandarina, Ateneu L’Aliança, Club Bàsquet Lliçà d’Amunt, Club Tennis Serra Esport, Futbol Sala Vall del Tenes, Shorin Ryu i Associació cultural i de lleure Judo Lliçà d’Amunt) i gaudir d’una programació musical variada durant la Festa Major. Aquella nit de dijous, anomenada Nit Jove, serà una nit de concerts i DJ amb artistes emergents de km 0: Los niños del balcón (LNDB), P&P Sound DJ’S i DJ Sonder. La nit de divendres, anomenada Nit Retro, hi actuaran: Noche Ochentera i DJ Adrià Ortega. I la nit del dissabte, anomenada Nit de l’Avaiam, actuaran: Angangas, Flashy Cream i Mon DJ. En aquest espai, l’entitat River-T Sound System també ha programat una sessió de reggae per al diumenge de 12 a 23 h. Cal respectar les tanques de seguretat que estaran ubicades en diversos espais de l’Embarraca’t i que s’utilitzaran per garantir el pas de les persones i la seva seguretat durant els espectacles.
A l’Embarraca’t hi haurà el Punt Lila per informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i els comportaments sexistes. Els i les professionals del Punt Lila compartiran espai amb el professional del Programa de Prevenció de Drogues de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, que donarà informació i farà prevenció en aquest àmbit i també envers les pantalles. L’horari d’aquests serveis serà del dijous al dissabte, de les 11 de la nit a les 5 del matí. I, aquest any, també s’escoltarà un missatge sensibilitzador: “A Lliçà d’Amunt fem una Festa Major segura! Perquè tothom pugui gaudir-la, fem-la amb respecte, consentiment i diversitat. Si veus o vius qualsevol mena d’agressió o discriminació no ho dubtis i ves al Punt Lila o als cossos de seguretat.”
També el dijous s’obrirà la fira d’atraccions a l’esplanada de l’Institut Lliçà, on romandrà fins diumenge i funcionarà de les 7 de la tarda a la 1 de la matinada, tot i que a les 12 de la nit pararà la música. Per aquest motiu, hi haurà restricció de la circulació i de l’estacionament en aquesta esplanada del dilluns 2 de setembre al dilluns 9 de setembre.
I el mateix dijous se celebrarà el tradicional Sopar de les Àvies, que enguany arriba a la 37a edició, on les àvies del municipi ofereixen les seves millors receptes. També hi haurà el Correbars, organitzat per l’Ateneu l’Aliança i l’Ajuntament, amb l’acompanyament musical de la txaranga Tirant Lo Band.
El dissabte 7 de setembre, començarà esportiu amb la Melé de Botxes “Memorial José Moreno” i la Festa del patinatge organitzada pel Club Patí Lliçà d’Amunt. A més, serà el dia de les colles de gegants i diables. La Colla de Gegants de Lliçà d’Amunt celebrarà el 40è aniversari amb la participació de 20 colles convidades, que faran una cercavila i una ballada, amb els gegants Julià i Montserat com a protagonistes, que estrenaran vestuari. Per la seva banda, el Ball de Diables La Sella i una colla convidada, Diables de Granollers, oferiran una tabalada i un correfoc. La música també serà protagonista d’aquest dia amb una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Granollers, organitzada per Tocats per la Sardana, i el concert i el ball de Festa Major a càrrec de l’orquestra La Principal de la Bisbal.
El darrer dia de Festa Major també començarà amb esports, amb una prova de la Copa Catalana de Pumptrack i Mini-Pumptracks Kids 2024, una activitat organitzada pel BMX Vallès Club amb la col·laboració de l’Ajuntament, el Consell Català de l’Esport i Atiat. Però, el diumenge 8 de setembre serà el dia dedicat a la gent gran i tindrà lloc la tradicional Missa d’Homenatge a la Vellesa, organitzada per la Parròquia de Sant Julià, i la posterior Festa d’Homenatge a la Vellesa, que enguany celebra la 47a edició.
I, a la nit, per acomiadar-nos de la Festa Major 2024, podrem gaudir d’un espectacle pirotècnic.
L’Ajuntament agraeix la col·laboració de les entitats locals, de les empreses patrocinadores (Mango, Werfen, Barat Alte, Bonpreu Esclat, Zedis, Transports i Serveis Pou Padrós SL, Obres i Paviments Llovet, Terra Jardí, McDonald’s, Figueras Seating, Comas Partners, Agbar, Fundació “la Caixa”, Jardineria Pedrerol, Materials Massagué, Moldstock, Vivers Ernest i Veritas) i de les administracions col·laboradores (Mancomunitat de la Vall del Tenes, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya), que han permès omplir la programació de la Festa Major d’enguany de múltiples activitats adreçades a tots els públics.
Podeu seguir el desenvolupament de la Festa Major i les informacions de darrera hora a través del web llam.cat/festamajor, les xarxes socials municipals a Twitter, Facebook, Instagram i amb l'etiqueta #Lliçàdefesta