Nou projecte de salut emocional per a joves

Última revisió 16-09-2024 14:00
13/09/2024

El servei Kit Kalm, a càrrec d’una persona professional, ajudarà adolescents i joves a millorar el benestar i els acompanyarà en el desenvolupament del seu projecte de vida.

La Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina del Pla Jove i en el marc del progra­ma “Escolta Jove 2024”, ha concedit un ajut econòmic de 32.000€ a l’Ajuntament per portar a terme projec­tes d’informació, orientació i acompanyament vivencial a persones joves d’entre 16 i 29 anys en temes de salut mental. Aquests diners ser­viran per a la contractació d’una persona professional especialitzada en aquest àmbit per dur a terme aten­cions individualitzades i acci­ons col·lectives, en un servei que s’ha anomenat Kit Kalm.

Les regidories d’Infància i joventut i Salut comunità­ria van licitar el servei, que es posarà en marxa aquest setembre, un cop signat el contracte amb l’empresa ad­judicatària, Doble Via (Ser­veis Socioeducatius) SCCL, i durant un any.

El servei Kit Kalm estarà si­tuat a l’Espai Jove El Galliner i atendrà durant el mateix horari, però tindrà un correu electrònic i un WhatsApp pro­pis per poder contactar-hi:

Kit Kalm serà un espai d’acompanyament emocio­nal per a adolescents i joves que podran fer consultes so­bre diferents temes i inquie­tuds a la persona professi­onal, que els assessorarà i acompanyarà en el seu pro­jecte vital i els ajudarà a mi­llorar el benestar emocional. El projecte pretén detectar i gestionar, en fases incipi­ents, casos de vulnerabili­tat psicosocial i emocional, trastorns o conflictes, fer-ne l’acompanyament individu­alitzat i, si és necessari, la derivació. També pretén pro­moure l’equilibri i el benestar emocional dels adolescents i joves treballant les compe­tències personals i socials amb activitats grupals.

Alguns indicadors mostren com s’han agreujat com­portaments i situacions de risc, en els darrers anys. Per exemple, un 30,3% de la po­blació entre 18 i 24 anys ha patit atacs d’ansietat o pà­nic, enfront del 15,8% de la població total (estudi 3312 del CIS de febrer de 2021). En el mateix sentit, les da­des d’abandonament es­colar prematur (18-24 anys) es troben en una taxa del 14,8% l’any 2021 a Catalunya (19,4% en el cas dels nois), mentre que els darrers anys a la Unió Europea aquesta taxa s’ha situat lleugerament per sobre del 10%, segons dades del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

És en aquest marc que el tre­ball des de la proximitat dels ens locals, amb la seva capa­citat de generació de vincle amb les persones joves mit­jançant accions sostingudes en el temps, pot permetre teixir les confiances neces­sàries per abordar les vul­nerabilitats vivencials espe­cífiques d’aquest col·lectiu. Els governs locals a través dels seus serveis de joventut enfronten el repte de tractar, gestionar i prevenir aquest increment de vulnerabilitats, així com les seves possibles conseqüències.

Imatge del nou servei
Imatge del nou servei