El servei Kit Kalm, a càrrec d’una persona professional, ajudarà adolescents i joves a millorar el benestar i els acompanyarà en el desenvolupament del seu projecte de vida.
La Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina del Pla Jove i en el marc del programa “Escolta Jove 2024”, ha concedit un ajut econòmic de 32.000€ a l’Ajuntament per portar a terme projectes d’informació, orientació i acompanyament vivencial a persones joves d’entre 16 i 29 anys en temes de salut mental. Aquests diners serviran per a la contractació d’una persona professional especialitzada en aquest àmbit per dur a terme atencions individualitzades i accions col·lectives, en un servei que s’ha anomenat Kit Kalm.
Les regidories d’Infància i joventut i Salut comunitària van licitar el servei, que es posarà en marxa aquest setembre, un cop signat el contracte amb l’empresa adjudicatària, Doble Via (Serveis Socioeducatius) SCCL, i durant un any.
El servei Kit Kalm estarà situat a l’Espai Jove El Galliner i atendrà durant el mateix horari, però tindrà un correu electrònic i un WhatsApp propis per poder contactar-hi:
Kit Kalm serà un espai d’acompanyament emocional per a adolescents i joves que podran fer consultes sobre diferents temes i inquietuds a la persona professional, que els assessorarà i acompanyarà en el seu projecte vital i els ajudarà a millorar el benestar emocional. El projecte pretén detectar i gestionar, en fases incipients, casos de vulnerabilitat psicosocial i emocional, trastorns o conflictes, fer-ne l’acompanyament individualitzat i, si és necessari, la derivació. També pretén promoure l’equilibri i el benestar emocional dels adolescents i joves treballant les competències personals i socials amb activitats grupals.
Alguns indicadors mostren com s’han agreujat comportaments i situacions de risc, en els darrers anys. Per exemple, un 30,3% de la població entre 18 i 24 anys ha patit atacs d’ansietat o pànic, enfront del 15,8% de la població total (estudi 3312 del CIS de febrer de 2021). En el mateix sentit, les dades d’abandonament escolar prematur (18-24 anys) es troben en una taxa del 14,8% l’any 2021 a Catalunya (19,4% en el cas dels nois), mentre que els darrers anys a la Unió Europea aquesta taxa s’ha situat lleugerament per sobre del 10%, segons dades del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
És en aquest marc que el treball des de la proximitat dels ens locals, amb la seva capacitat de generació de vincle amb les persones joves mitjançant accions sostingudes en el temps, pot permetre teixir les confiances necessàries per abordar les vulnerabilitats vivencials específiques d’aquest col·lectiu. Els governs locals a través dels seus serveis de joventut enfronten el repte de tractar, gestionar i prevenir aquest increment de vulnerabilitats, així com les seves possibles conseqüències.