Protecció Civil-ADF l'Alzina preparats per actuar d'emergència en cas d'incendi

Última revisió 19-08-2021 10:25
13/08/2021

L’accés a la càmera de vigilància situada a la muntanya del Farell els permet controlar tot el Vallès Oriental.

Aquest estiu amb dies, com aquests, de màxim risc d’incendis, l’associació de voluntaris de Protecció Civil-ADF l’Alzina de Lliçà d’Amunt compta amb dues maquinàries més per poder actuar d’emergència en cas d’incendi. L’empresa lliçanenca Transports i Serveis Pou Padrós ha posat a disposició de l’Ajuntament i d’aquesta associació un tractor amb cuba amb capacitat per a 10.000 litres d’aigua i una altra cuba amb capacitat per a 12.000 litres d’aigua que s’acobla al camió de la deixalleria quan aquest acaba el servei al migdia. D’aquesta manera, Protecció Civil-ADF l’Alzina està preparada per reaccionar, en primera instància i de forma ràpida, davant el foc.

Aquests dos dispositius s’afegeixen a dos vehicles d’intervenció ràpida i una cuba de l’ADF i, com a mitjans de suport, l’ADF l’Alzina amb seu a Caldes té dos vehicles d’aigua i l’ADF l’Alzina amb seu de Sentmenat té un vehicle d’intervenció ràpida. L’associació de voluntaris de Protecció Civil-ADF l’Alzina de Lliçà d’Amunt actua coordinadament amb totes les ADF del territori, Agents rurals i Bombers de la Generalitat. 

 

Control amb càmera de videovigilància

L’associació de voluntaris de Protecció Civil-ADF l’Alzina de Lliçà d’Amunt va sol·licitar als Bombers Voluntaris i l’ADF l’Alzina de Caldes de Montbui poder tenir accés a la càmera de videovigilància que tenen situada al Pic del Vent de la muntanya d’El Farell. D’aquesta manera, ara, els nostres voluntaris poden detectar qualsevol columna de fum, mobilitzar un vehicle per a la comprovació i avisar ràpidament al 112. Segons l’associació de voluntaris es tracta d’una molt bona eina, ja que permet albirar tot el Vallès Oriental. El control que se’n fa és diari, de 9 del matí a 8 del vespre i, especialment, a la franja de les 11-12 del matí a les 8 del vespre.

 

Limitacions, restriccions i suspensions

L'onada de calor i el greu risc d'incendi per la situació meteorològica existent ja s'ha materialitzat en diversos incendis a tot Catalunya. La Generalitat ha activat la fase d'alerta del Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT) com a conseqüència de l'onada de calor i la fase d'emergència del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT). A més, ha activat el nivell 3 del Pla ALFA en determinats municipis, entre els quals Lliçà d’Amunt. Aquesta situació implica:

1. La suspensió, amb retorn a punt d'origen, de totes les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents.

2. La restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents, a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.

3. La suspensió de l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 10 i les 20 hores, excepte pel que respecta a la recollida de fruita que resta exclosa d'aquesta restricció.

4. La suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals, excepte aquelles que autoritzi expressament el Servei Català de Trànsit.

5. La limitació de la circulació del transport dins del bosc dels productes forestals en horari entre les 10 hores i 20 hores.

6. La limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d'aquests municipis. Aquesta limitació no serà d'aplicació als residents ni activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.

L'incompliment d'aquestes limitacions, restriccions i suspensions pot donar lloc a la imposició de les sancions previstes a la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, i altres responsabilitats que se'n puguin derivar de l'ordenament jurídic vigent.

Camió amb cuba
Camió amb cuba
Autor: Protecció Civil Lliçà d'Amunt

Documents adjunts