Què fer quan trobem un animal perdut o perdem un animal a la via pública?

Última revisió 01-07-2021 13:07
01/07/2021

L’Ajuntament té un procediment establert per a la recollida i la recuperació d’animals extraviats.

Les xarxes socials s’han convertit en un mitjà de difusió d’animals de companyia per-duts o trobats a la via pública. En aquests casos, si aviseu a l’Ajuntament o a la Policia, l’administració local activa el procediment que té establert per a cada cas.

Els avisos s’han de fer a l’Ajuntament i, fora de l’horari d’oficina, a la Policia local. Quan s’avisa d’un animal viu o ferit robat a la via pública, l’Ajuntament es posa en contacte amb l’Associació Protectora d’Animals de Granollers (APAG), que s’encarrega de la recollida de l’animal extraviat. Si l’animal és mort, hi acudeixen els operaris de la Brigada de residus municipal (en horari laboral), que traslladen l’animal al veterinari local perquè en gestioni el cadàver; fora de l’horari laboral de la brigada, hi acudeix l’APAG, menys amb els morts a les carreteres, dels quals s’encarrega la Diputació. Quan es tracta d’un animal de fauna salvatge autòctona viu o ferit (ocell, guineu, toixó...) qui s’encarrega de la gestió són els Agents Rurals; si l’animal és mort i de grans dimensions, l’Ajuntament truca a  una  empresa de recollida de cadàvers d’animals.

Si es perd un animal de companyia també cal avisar a l’Ajuntament o a la Policia. En aquest cas, amb les característiques de l’animal i/o amb el número de microxip, es mira si hi ha hagut algun avís previ de recollida d’animal a la via pública.

El control dels animals de companyia implica destinar-hi recursos públics. L’any 2020, cada gos recollit va tenir un cost mitjà de 123,46€ per a l’Ajuntament; el cost per cada cadell de gat portat a l’APAG per donar-lo en adopció va ser de 65€; i el cost anual to-tal que va tenir l’Ajuntament per a la gestió i el control de colònies de gats de carrer va ser de 21.121, 06€.

A la infografia adjunta podeu veure l’evolució de la recollida d’animals de la via pública i el cost que representa per l’Ajuntament. 

Infografia sobre els animals de companyia a Lliçà d'Amunt
Infografia sobre els animals de companyia a Lliçà d'Amunt

Et pot interessar