Tret de sortida al procés participatiu per al disseny del futur centre urbà

Última revisió 16-04-2021 14:16
16/04/2021

La ciutadania està convocada a una sessió informativa el dijous 29 d’abril a les 18h, que es podrà seguir en directe pel canal de YouTube municipal.

Al mes de juny de l’any passat es va aprovar definitivament la Modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lliçà d’Amunt en l’àmbit del centre urbà, promoguda per l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), entitat creada per la Generalitat de Catalunya.

Aquesta modificació puntual del POUM ordena els espais i usos del nou centre urbà del poble. Per a la redacció, es va comptar amb la ciutadania mitjançant un procés participatiu que va tenir lloc de juliol a novembre de l’any 2018. Ara que és el moment d’elaborar els projectes d’urbanització, és voluntat, tant de l’INCASÒL com de l’Ajuntament, seguir treballant de manera col·laborativa i obrir un nou període de participació per definir com volem que siguin les places i els carrers o el parc del Torrent d’en Bosc.

Per això, el proper dijous 29 d’abril, tots els veïns i veïnes de Lliçà d’Amunt estem convocats a la sessió informativa virtual que donarà el tret de sortida al procés participatiu per al disseny dels espais públics del futur centre urbà del municipi. La sessió, que s'iniciarà a les 18h, es podrà seguir a través del canal de YouTube municipal, i les persones que ho desitgin podran formular preguntes pel xat del canal.

Fases de la participació

El procés participatiu, que s’estendrà dels mesos d’abril a setembre de 2021, estarà dividit en tres fases: una informativa, una deliberativa i una darrera de retorn dels resultats.

En la fase deliberativa és on es recolliran les propostes ciutadanes a través de trobades virtuals i activitats presencials, sempre que la situació sanitària ho permeti i amb les mesures que garanteixin la salut i el benestar de les persones participants.

Sobre què debatrem?

Memòria i identitat/ Quotidanitat/ Reptes de futur, aquests són els tres blocs temàtics que centraran el debat i que afecten de manera transversal els diferents aspectes del projecte. S’emmarquen en el temps de vida de les persones (el passat, el present i el futur) i els eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya, document que planteja com han de ser els entorns urbans en el marc de l’Agenda 2030, uns entorns sostenibles i que permetin el benestar de les persones.

Debatrem i ens farem preguntes sobre quins valors del patrimoni cultural, social i natural hem de tenir en compte en el disseny dels carrers, les places i el parc del Torrent d’en Bosc per fer-lo únic i característic; com el tractament d’aquests espais públics donarà resposta a les necessitats de la vida quotidiana de la diversitat de persones que viurà, treballarà, estudiarà, comprarà, jugarà, passejarà... en el nou centre urbà; o com projectar espais sostenibles i resilients als efectes del canvi climàtic, incloent la circularitat en el cicle de l’aigua i la gestió dels materials, i l'eficiència en el manteniment.

Com podrem participar?

El portal https://participa.gencat.cat/ serà el lloc virtual on hi haurà tota la informació per participar i seguir el procés de participació. Hi trobareu la programació i els temes de les diferents sessions, els horaris, les inscripcions prèvies que seran necessàries per assistir a les sessions de debat tant si es fan on line com presencials, i l’espai on fer les propostes.

Els continguts del portal s’aniran actualitzant a mesura que avanci el procés per estar sempre al dia.

El futur centre de Lliçà d’Amunt l’hem de construir entre totes les persones que el gaudirem, participa!