Residus perillosos llençats a contenidors provoquen l'incendi de dos camions d'escombraries

Última revisió 23-02-2021 12:01
23/02/2021

El personal mecànic de l'Ajuntament està treballant per reparar els danys provocats per l'incendi en els dos camions i recuperar la normalitat del servei de recollida d’escombraries el més aviat possible. 

Dos camions d’escombraries de l’Ajuntament han quedat malmesos i fora de servei aquest cap de setmana quan se n’ha incendiat la càrrega interior, a causa de residus perillosos dipositats a l’interior de contenidors.

La càrrega d’un dels camions es va incendiar divendres al matí fent el servei de recollida d’escombraries a la zona de La Cruïlla. En un primer moment, es va pensar que s’havien recollit cendres mal apagades d’algun contenidor proper, les quals havien provocat l’incendi de tota la càrrega del camió. Malgrat la intervenció del personal municipal per contenir les flames i dels voluntaris de Protecció Civil i dels Bombers, el camió va quedar calcinat.

Els fets s’han tornat a repetir aquest matí, quan la càrrega interior d’un altre camió d’escombraries s’ha incendiat a la zona de l’Església. En aquesta ocasió, però, s’ha pogut buidar el contingut del camió ràpidament i els danys han estat menors, tot i que aquest vehicle també ha quedat fora de servei. Comprovada la càrrega, s’han observat uns components de bateries de liti, que podrien haver provocat una reacció elèctrica i l’incendi; les mateixes bateries es van trobar en la càrrega del camió incendiat divendres. 

El tipus de material fa pensar que podria provenir d’alguna empresa que treballa amb bateries, les quals hauria de reciclar a través d’empreses especialitzades. Des de l'Ajuntament fem una crida per aturar aquest comportament incívic i perillós.

En aquests moments, el personal mecànic de l'Ajuntament està treballant per reparar els danys provocats per l'incendi en els dos camions i recuperar la normalitat del servei de recollida d’escombraries el més aviat possible. 

L'Ajuntament vol agraïr la ràpida actuació dels treballadors i treballadores del servei de Residus, el cos de voluntaris i voluntàries de Protecció Civil i els Bombers de la Generalitat.

 

COM RECICLAR CORRECTAMENT LES BATERIES

Recordem que les piles i bateries utilitzades s'han de llençar a contenidors específics per a aquest tipus de materials, que pots trobar als equipaments municipals (com l'Ajuntament, la Biblioteca, etc.) o a qualsevol de les dues Deixalleries que hi ha a Lliçà d'Amunt. Si es llencen als contenidors de recollida selectiva juntament amb altres residus, poden provocar greus incendis.

Les empreses privades, PIMES o persones autònomes que treballen amb bateries, han de gestionar el reciclatge d'aquests tipus de materials a través d'empreses especialitzades.

 

COM LLENÇAR CORRECTAMENT CENDRES ALS CONTENIDORS

Recordem també que, a l'hivern, les cendres mal apagades de les llars de foc poden provocar incendis en contenidors, en camions de recollida d'escombraries i a l'abocador. Per evitar-ho, cal fer-ne una bona gestió de les cendres:

  1. Cal deixar les cendres reposar un parell de dies abans de llençar-les per assegurar-nos que no estan calentes ni fan caliu.
  2. Posa les cendres dins d'una bossa per evitar que s'escampin dins del contenidor o el camió d'escombraries.
  3. Tira la bossa amb les cendres al contenidor de rebuig de color gris. No les tiris mai al contenidor de l'orgànica de color marró.

Protecció Civil apagant el foc al camió d'escombraries
Protecció Civil apagant el foc al camió d'escombraries