Lliçà d'Amunt se suma, un any més, a la lluita per la igualtat

Última revisió 11-03-2020 12:45
11/03/2020

El passat dilluns, 9 de març, es va posar el colofó finals als actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones, celebrat el diumenge.

Al voltant d’un setantena de persones es van reunir dilluns al Parc de Can Godanya, on van tenir lloc els darrers actes commemoratius. La programació es va iniciar amb la xerrada - taller “Les identitats trans* com a mirall de les normes de gènere”, a càrrec de Teo Pardo, activista trans i feminista, amb motiu del Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere, que se celebra el proper 31 de març.

Seguidament, la regidora d’Igualtat Gènere i LGTBI, Lourdes Martín, va ser l’encarregada de fer el parlament institucional. Va iniciar el seu discurs fent referència a la quarta Conferència Mundial sobre la Dona, que va tenir lloc a Beijing fa 25 anys, explicant les grans fites aconseguides, des de llavors, en l'impuls i el reconeixement de la igualtat de gènere. Malgrat aquests avenços, la regidoria va donar moltes dades que fan palesa la desigualtat de gènere en molts àmbits de la societat i va reivindicar un lluita conjunta per aconseguir una igualtat efectiva i real.

Després del seu discurs, Lourdes Martín va lliurar els  premis del II Certamen “Microrelats per la igualtat”, que van recaure en Ariadna Sansa Bogallo amb el relat “Nuestra fuerza”, guanyadora en la modalitat Joves de 14 a 18 anys; i en Araceli García Osuna pel relat “El reto de ser mujer”, guanyadora en la modalitat Adults a partir de 18 anys.

Finalitzat el lliurament de premis, el públic assistent va poder gaudir de diverses actuacions, entre d'altres, una batucada a càrrec del grup de primària de l'Espai Creix i l'actuació del grup lliçanenc La silla de plástico, que van amenitzar la tarda amb algunes cançons de caire reivindicatiu.

La jornada va concloure amb un concert de bols tibetans.

En el marc dels actes commemoratius, el divendres 6 de març, a les 10 del matí, al Parc de Can Godanya es va projectar la pel·lícula “La fuente de las mujeres”, una pel·lícula francesa de 2011 que simbolitza la lluita de les dones per la igualtat, la dignitat i la llibertat.

L'skatepark, del Parc de la Felicitat, va ser l'escenari de les activitats adreçades a públic jove que van tenir lloc per la tarda, sota el títol “Lluitem per la igualtat”. Es va celebrar el I Concurs de rap o batalla de galls, Arnau Valls i kiku catalán van ser els guanyadors d'aquesta primera edició, i es va pintar un grafitti commemoratiu de la jornada. En aquest mateix espai, els nens i nenes integrants del Consell d’Infants van impartir un taller de prevenció i sensibilització en relació al Dia Internacional de les Dones, a través de diferents missatges reivindicatius, i les persones participants van poder personalitzar una bossa de roba amb algun dels missatges. La tarda va finalitzar amb un berenar per a tots els assistents.

A banda d’aquests actes concrets, durant la setmana del 8 de març, l’Espai Jove El Galliner, a través del PIDCES (Punts d’Informació i Dinamització en els Centres d’Educació Secundària), va treballar el Dia Internacional de les Dones amb els alumnes dels instituts del municipi amb activitats diverses. També cal dir que els dies 8 i 9 de març els autobusos de Transports de Lliçà d’Amunt (TLA) van circular amb banderoles commemoratives de la diada.

I, fins el 31 de març es podrà visitar a la biblioteca l’exposició “Revelades” de l’artista visual Marta Chinchilla, on fa visibles 366 dones lliures i lluitadores, fortes alhora que vulnerables, que l’han marcat al llarg de la seva vida.