La regidoria de Medi Ambient ha presentat la nova campanya de reciclatge “Superacciona’t”, juntament amb tres nous vehicles que s’han incorporat al servei de recollida de residus.

">

Presentació de la nova campanya de reciclatge: "Superacciona't"

Última revisió 20-06-2022 18:13
20/06/2022

La regidoria de Medi Ambient ha presentat la nova campanya de reciclatge “Superacciona’t”, juntament amb tres nous vehicles que s’han incorporat al servei de recollida de residus.

L’Ajuntament va presentar, el passat 12 de juny, la nova campanya de reciclatge “Superacciona’t” que es va iniciar el passat gener amb el repartiment del Calendari 2022 i inclou la difusió d’una sèrie de vídeos de bones pràctiques protagonitzats per l’heroïna de la campanya, Super-Àrtemis. Aquesta presentació també va servir per mostrar els tres nous vehicles que s’han incorporat al servei de recollida de residus.

L’acte, que va tenir lloc a l’aparcament de la Piscina municipal, va comptar amb jocs amb material reciclat a càrrec de Guixot de 8. Aquesta activitat anomenada “Gargot de joc: l’altra vida de les coses”, proposava jugar amb jocs elaborats donant una segona vida als objectes quotidians. Guixot de 8 fa els seus jocs amb aquesta idea: amb un somier vell inventa un esport nou; amb una escorredora  fa un bàsquet; converteix una bicicleta en un ocell; amb una post de planxar fa un circuït de curses de didals; una estufa de llenya es torna un periscopi; la cadena d’una bicicleta és una serp de terra; una plata d’anar al forn es converteix en una pista de tennis. Uns jocs plens d’enginy. 

Durant l’acte també es va fer un taller de compostatge domèstic a càrrec de l’Escola de Natura El Corredor.

La campanya

Tothom genera residus en la vida quotidiana i, de mitjana, cada persona que viu a Lliçà d’Amunt genera gairebé  2 kg d’escombraries cada dia que, entre tota la població, suposa prop de 30.000 kgs diaris. Segons la regidora de Medi Ambient, Mariona Pedrerol, hauríem de produir menys brossa, i la que produïm l’hauríem de reciclar molt més. La campanya “Superacciona’t” vol animar a separar els residus, un acte senzill que comporta molts beneficis ambientals i econòmics, tal i com explica la protagonista de la campanya, la Marta, que decideix fer una sèrie d’accions de reciclatge que la converteixen en una superheroïa real, Super-Àrtemis. Durant l’acte es van projectar alguns vídeos de la campanya.

Allò que llencem al contenidor gris, tot barrejat, són gairebé 7 milions de kgs de materials, dels quals el 80% són productes que es podrien reciclar perfectament. El tractament de tota aquesta brossa, segons Mariona Pedrerol, està costant 600.000 € cada any i, si invertim la situació, pagarem molt menys i tindrem més ingressos, de manera que podrem contenir millor l’increment de costos de la recollida. I, evidentment, el reciclatge evitaria un 5% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

Els camions

Els nous camions mantenen el sistema de recollida de contenidors d’escombraries mitjançant la càrrega lateral, de manera que només requereix la participació del xofer. Aquests camions aporten millores substancials com el canvi de velocitats automàtic, la robustesa de l’elevador i de la caixa compactadora, el grau de compactació variable i la rapidesa en la recollida, de manera que s’espera una major eficiència en el servei. Substitueixen els camions que es van estrenar el 2007 i porten 15 anys de funcionament. Aquests vehicles de recollida antics no es donaran de baixa sinó que es revisaran i complementaran el servei.

 

 

Vídeos

Superacciona't - presentació de la campanya