L'escriptor xilè José Ignacio Valenzuela, "Chascas", visita Lliçà d'Amunt

Última revisió 28-02-2019 13:29
28/02/2019

Ahir dimarts, l’escriptor José Ignacio Valenzuela, conegut com a Chascas, va fer una visita a l’alumnat de  5è de l’escola  Rosa Oriol, i de 6è de l’escola Els Picots.

Aquest escriptor xilè polifacètic, autor de nombroses obres, els hi va explicar d’una manera molt divertida i planera perquè es va fer escriptor i tot el que implica, els va parlar de la importància de la lectura i els va engrescar a endinsar-se en el món de l’escriptura de relats. Desprès de la xerrada, es va obrir un torn de preguntes, on els infants van poder esbrinar més coses de l’escriptor i de la seva obra, finalment, va signar els llibres d’alguns dels alumnes i els dels centres educatius.

La seva producció dins la literatura infantil i juvenil té obres com La iaia no hi toca, llibre llegit per l’alumnat de l’escola Rosa Oriol, o El meu tiet Patxunguis, segon títol de la col·lecció que ara està promocionant a Barcelona. Es tracta d’una col·lecció d'històries en què Chascas explora relacions familiars especials i diverses, mostrant-nos com es creen vincles que permeten veure el món des de molts punts de vista.

"Sempre he cregut que la literatura infantil i juvenil ha de fer-se càrrec de temes difícils i incòmodes, però des de l'humor i la joia. Això va ser el que vaig intentar fer amb La iaia no hi toca fa dos anys, i ara amb El meu tiet Patxunguis: acostar al nen a certs tòpics dels que no escoltarà parlar a casa, o a la seva escola, i enfrontar-lo a aquesta realitat des d'un espai de diversió i alegria. I quins són aquests temes? bé, hauran de llegir els llibres. No seré jo qui reveli el secret! Per això estan els meus personatges ", explica Chascas sobre el motiu del seu acostament a la literatura infantil.

Sobre José Ignacio Valenzuela

L'escriptor xilè José Ignacio Valenzuela, "Chascas", nominat a un Emmy com a millor escriptor per la sèrie Amores i reconegut pel prestigiós diari The New York Times com un dels  10 millors escriptors joves de Llatinoamèrica.

Apassionat de la literatura des de ben jove i amb unes habilitats prodigioses per a l'escriptura, Chascas va escriure la seva primera telenovel·la als 20 anys per a la televisió xilena. Ha publicat més de 15 llibres, molts d'ells convertits en best-sellers internacionals, com la trilogia del Malamor.

En l'àmbit de la TV ha escrit més de 20 sèries per a cadenes de Xile, Mèxic, Puerto Rico i els EUA. El seu major èxit, La casa de al lado (EEUU 2011), va guanyar el premi a la millor telenovel·la en els premis Miami Life Awards i s'ha vist en més de 100 països.

Altres dades sobre l'escriptor:

• La trilogia del Malamor ha tingut al voltant de 13 edicions en 5 anys. La trilogia ha captivat lectors en 21 països.

• Va guanyar el suport del Sundance Institute dues vegades pel guió de cinema de la pel·lícula La sangre iluminada.

• La seva pel·lícula Miente va ser la representant de Puerto Rico als premis Oscar, com a millor pel·lícula estrangera, el 2009.

La meva àvia no hi toca porta més de 10 edicions esgotades en menys de tres anys.