Lliçà d'Amunt commemora el Dia Internacional de les Dones

Última revisió 27-03-2024 11:51
01/03/2024

La regidoria d’Igualtat, gènere i LGTBI ha coordinat la programació que l’Ajuntament ha organitzat per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que començarà el mateix 8 de març i s’allargarà durant tot el mes. 

Acte central

L’acte central del divendres 8 de març tindrà com a protagonista el lliurament del Distintiu per la Igualtat de Gènere a l’Ajuntament per part de l’Associació Forgender Seal. El Distintiu per la igualtat de gènere elaborat per l’Associació Forgender Seal és el primer segell de qualificació que reconeix i motiva els esforços dels governs locals per millorar la seva eficàcia, eficiència i qualitat en la implementació de la transversalitat de la perspectiva de gènere en la governança municipal. 

Per després d’aquest lliurament, que tindrà lloc a les 17.30 h a la Biblioteca Ca l’Oliveres, s’ha programat una xocolatada i un teatre fòrum, a la sala d’actes del mateix equipament, amb l’obra “Escolta’m” d’Impactat Intervencions teatrals, que ens farà reflexionar sobre l’educació en igualtat dels nostres fills i filles. 

Aquest dia, des de les 17 h, a l’era de la biblioteca, el personal de l’Espai Can Godanya dinamitzarà una activitat infantil i familiar relacionada amb la Dona, on els i les participants hauran de dibuixar siluetes de dones importants de la seva vida  i dir-ne el perquè, i els nens i nenes integrants del Consell d’Infants oferiran un taller de polseres de fil liles

Més propostes teatrals

En el marc del Dia de la Dona Treballadora també s’han programat dues obres de teatre més. 

La companyia teatral Teatre de maleta representarà, el dissabte 16 de març a les 22 h a l’Ateneu L’Aliança, l’obra “Ai, cony!”, un monòleg còmic que dona veu a les emocions, inquietuds i vivències de les dones del segle XXI. L’entrada és lliure. 

Per altra banda, dins del cicle “Sortim a escena”, s’ha programat una sortida per anar al Teatre Poliorama, el divendres 23 de març a les 23 h, per veure l’obra d’humor “No me toques el cuento” amb Les princeses Disney, que ens mostra com quatre princeses es rebel·len i exigeixen explicar l’altra banda del conte. La venda d’entrades tindrà lloc fins al 5 de març, a través del web municipal, al Casal de la Gent Gran del centre urbà i als Centres Cívics de Ca l’Artigues i Palaudàries. El preu és de 20 €. L’autocar sortirà a les 21 h des de davant de l’INS Lliçà.  

Activitats dels centres cívics

Amb motiu d’aquesta diada, la regidoria de Cohesió social i participació ciutadana ha adaptat la programació habitual dels Centres Cívics de la setmana del 5 al 10 de març a la temàtica Dona. A més, tindrà lloc una sessió oberta a tothom del Taller de defensa personal que es fa al Centre Cívic Palaudàries, el mateix divendres 8 de març a les 18 h, i també se n’ha programat una sessió al Centre Cívic Ca l’Artigues, el dijous 7 de març  a les 19 h.

Programació de la biblioteca dedicada a la dona

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, la Biblioteca Ca l’Oliveres ha organitzat algunes activitats relacionades amb aquesta diada dins de la seva programació mensual. 

Dins de l’activitat Contes al vol, s’ha programat un espectacle visual i musicat sobre igualtat de gènere i ecofeminisme que porta per títol “Les aventures de la Libel·lulina”. Aquest espectacle, que tindrà lloc el dissabte 9 de març a les 11h, ens aproparà a 8 històries de dones de diferents indrets que defensen la vida del planeta. L’espectacle està basat en l’àlbum il·lustrat Libel·lulina. 8 històries de dones que cuiden el planeta de Clara Serrat Alemany. L’activitat s’adreça a famílies amb infants a partir de 3 anys i per participar-hi cal inscripció prèvia a partir de l’1 de març.

Per altra banda, dins del Club de lectura, la dinamitzadora de l’activitat, Marina Martori, conduirà un taller anomenat “Les escriptores de les nostres vides” on es parlarà de les escriptores que ens han marcat i que ens han impactat, que poden ser les escriptores de capçalera de tothom, i del valor literari que ha suposat la seva obra per a la història de la literatura. L’activitat, adreçada a adults, tindrà lloc el dimecres 13 de març a les 19 h i està oberta a tothom qui vulgui. Es recomana la inscripció prèvia a  partir de l’1 de març.

A més, durant aquest mes de març, a la biblioteca hi haurà una exposició documental de llibres de feminisme, de dones escriptores i altres te-mes relacionats amb el Dia Internacional de les Dones.

Sensibilització a infants i joves

La regidoria d’Infància i joventut, dins del programa PIDCES (Punts d’Informació i Dinamització en els Centres d’Educació Secundària) farà una activitat de sensibilització als instituts, a l’estona del pati, el dimarts 5 i el dijous 7 de març. I, el mateix divendres 8 de març, de 17.30 h a 19.30 h, a l’Espai Jove El Galliner, hi haurà un taller de xapes reinvindicatives adreçada a jovent des de 1r d’ESO fins als 29 anys.

Per la seva banda, els professionals de l’Espai Can Godanya dinamitzaran, del 4 al 7 de març, diferents activitats relacionades amb la commemoració del 8 de març entre els seus usuaris/àries (grups d’infants i joves) on donaran visibilitat a dones importants de la ciència, reflexionaran sobre la desigualtat en l’àmbit de l’esport i escriuran i dibuixaran missatges reivindicatius. 

A les escoles bressol municipals Nova Espurna i Palaudàries també es commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb accions adaptades a la franja d’edat de l’alumnat. 

Entitat Amunt Dones

L'entitat lliçanenca Amunt Dones ha organitzat el II Vermut feminista, un espai on compartir experiències i reflexions sobre la lluita per la igualtat de gènere. Seguidament, hi haurà l'activitat "Pintada de missatges feministes", tindrà lloc el dissabte 9 de març, a partir de les 11h a l'Espai Amunt Dones, situat al Local Social de Mas Bo.

Visibilització de la jornada

Com cada any, els busos de Transports de Lliçà d’Amunt (TLA) circularan amb banderoles liles commemoratives de la diada. i a la façana de l’Ajuntament destacarà un cartell reivindicatiu. 

 

 

Documents adjunts