Millora del Camí Fluvial del Tenes

Última revisió 14-12-2023 11:31
12/12/2023

El nou Camí Fluvial del Tenes, que s’inaugurarà el dissabte 16 de desembre, vol esdevenir un element esportiu, educatiu, social, cultural i turístic del nostre poble.

El Camí Fluvial del Tenes és un recorregut que segueix el curs del riu pel nostre terme municipal i que enllaça amb els camins fluvials de Santa Eulàlia de Ronçana (a la zona de Can Feu) i de Lliçà de Vall (a la zona de Can Dunyó). Té una distància de 5.6 km i va des de la bassa de Can Dunyó fins a Can Feu passant pel centre del poble. Es pot començar el recorregut des d’aquests tres punts, que estan senyalitzats amb un plafó informatiu i on hi ha zones de pàrquing. El camí és apte per a tots els públics.

Actuacions de millora i senyalització

En aquest Camí Fluvial del Tenes s’han fet millores amb l’objectiu que sigui un recorregut practicable per a tots els públics, per caminar, anar en bici, córrer, etc. 

Entre aquestes millores hi ha el nou pont per creuar el riu en el Parc del Tenes i la nova passera del torrent de Can Bosc entre la piscina i el camp de futbol municipals. A més, la Brigada d’obres municipal i l’empresa Transports Pou i Padrós han fet diferents arranjaments: 

  • En el camí que va des del pont de la carretera vella fins a Can Feu, s’han retirat blocs de formigó, s’han desbrossat bardisses, s’han modificat els desnivells i s’han arranjat les pendents dels marges, amb la qual cosa ara el camí té un traçat net, ample i més suau.
  • Sota el pont de la carretera vella i a la zona de Can Feu, s’han col·locat pedres per creuar el riu, previ desbrossament i neteja dels accessos. D’aquesta manera, es pot arribar a la zona de Santa Justa sense creuar la carretera.
  • Des de la Torre del Pla fins a la mina de Can Felip, s’ha obert el camí.
  • A la mota de la bassa de Can Dunyó també s’ha fet un pas amb pedres.
  • Al final del carrer del Molí d’en Fonolleda s’ha fet un altre pas de pedres per creuar el riu i enllaçar amb el camí del marge dret. 
  • També s’ha netejat i desbrossat el nou tram de camí del marge dret al qual s’accedeix des de la Bassa de Can Dunyó i va a parar al Parc de la Fe-licitat, enllaçant així novament amb el camí fluvial.

Les diferents actuacions que ha fet l’empresa Transports Pou i Padrós en el Camí Fluvial del Tenes han tingut un cost de 2.690 €+IVA.

Projecte educatiu

Per altra banda, al llarg del Camí Fluvial del Tenes s’ha elaborat un projecte educatiu relacionat amb la natura, adreçat a escoles i famílies. Es tracta d’un joc d’enigmes que té com a protagonista un personatge singular, una llúdriga, anomenada Teni. En els tres plafons informatius, a l’inici, al final i al mig de la ruta, aquest personatge ens anima a seguir l’itinerari tot jugant i descobrint la història del Tenes, els seus usos en l’antiguitat i un munt de coses més: informació turística, del medi natural (fauna i flora), cultural i patrimonial.

Tota aquesta informació es desvetlla a partir d’uns enigmes que s’han de resoldre i que es troben en 15 punts del recorregut, que no cal fer de forma lineal ni en un sol dia. Els enigmes tenen diferents formats (preguntes, puzles, imatges, vídeos explicatius) i es poden resoldre amb la informació que es té al voltant. El joc finalitza un cop estan tots els enigmes superats. Per accedir al joc, només s’ha d’escanejar el codi QR que hi ha als plafons per descarregar una app, i registrar-se. En la primera pantalla s’ha d’escollir el tram del riu Tenes de Lliçà d’Amunt. 

Aquesta proposta de gamificació (aplicar tècniques de joc en entorns que no són jocs) del Camí Fluvial del Tenes és una proposta de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, que ha portat a terme una empresa externa, Enigmas Experience, una empresa tecnològica de solucions de gamificació especialitzada en dinamització, aprenentatge, implementació i promoció d’experiències dirigides a les persones.  

La gamificació s’ha fet en quatre trams del camí fluvial del riu Tenes, corresponents als quatre municipis de la Mancomunitat de la Vall del Tenes: Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Santa Eulàlia de Ronçana i Bigues i Riells. Les rutes, recomanades per a tots els públics, estan personalitzades per cada municipi i el joc posa èmfasi en els temes més rellevants de cada tram del camí fluvial del Tenes. Si es completa el joc seguint els quatre trams, corresponents als quatre municipis de la Vall del Tenes, es pot descobrir la història del riu Tenes i la natura, el patrimoni i les  tradicions de la zona d’una forma més completa. 

Amb aquest joc es vol potenciar el descobriment i l’aprenentatge del patrimoni natural de la zona, sensibilitzar els usuaris sobre la lluita contra el canvi climàtic i promoure un estil de vida saludable i sostenible. 

 

 

 

Punt del Camí Fluvial del Tenes
Punt del Camí Fluvial del Tenes

Enllaços

Joc