Mor Francisco Ibáñez, creador de "Mortadel·lo i Filemó"

Última revisió 18-07-2023 09:03
17/07/2023

L’autor de còmics Francisco Ibáñez, creador de Mortadel·lo i Filemó,  va morir el passat dissabte a Barcelona, a l’edat de 87 anys.

Tal i com va afirmar en el seu comunicat l’editorial Penguin Random House “acomiadem la figura més important del còmic espanyol. Ens deixa l’enorme llegat de la seva lucidesa, sentit de l’humor i més de 50.000 pàgines amb personatges memorables que han fet feliços un gran nombre de lectors”.

Ibáñez, veí de Lliçà d’Amunt, era molt estimat al municipi, al febrer de 2008, amb motiu del 50è aniversari dels seus personatges Mortadel·lo i Filemó, es va organitzar un acte commemoratiu al Parc de Can Salgot, que porta el seu nom. La festa va ser multitudinària i  l’autor va repartir i signar centenars dels seus còmics per a petits i grans.

Participant actiu de la vida de Can Salgot, havia format part de les juntes veïnals i havia col·laborat, en diverses ocasions, a les festes del barri. L'Associació de veïns de Can Salgot ha publicat a la seva pàgina de Facebook un emotiu comunicat de comiat.

Al juny de 2009 va crear la imatge central de la campanya de recollida selectiva amb el famós personatge de còmic “Mortadel·lo”. La campanya va tenir una gran impacte visual al municipi, ja que es van retolar totes les bateries de contenidors i els camions de recollida.

En una entrevista concedida al butlletí Informa’t (número 7, abril de 2008), Francisco Ibáñez ens va explicar la història dels seus estimats personatges. Mortadel·lo i Filemó, agents de la TIA, van debutar el 1958 a la revista Pulgarcito i, des de llavors, han provocat les rialles de molts nens i no tan nens, amb un humor basat en l’absurd, però on abunda la paròdia i la crítica a la societat. Les esbojarrades aventures de Mortadel·lo i Filemó s’han adaptat a la petita pantalla, al cinema i, fins i tot, els videojocs. Al llarg de la seva carrera, que ha durat unes set dècades, Ibáñez ha venut més de 100 milions d’àlbums i llibres arreu del món.

Tal i com va afirmar a l'entrevista, ell no es considerava dibuixant sinó historietista “Si tuviera que vivir del dibujo, estaría por allí limpiando coches. El historietista es la unión de un dibujante y un señor que hace los guiones. Aunque lo que se vea más o a lo que se le dé más importancia es a la parte gráfica, lo que en realidad tiene más importancia es la idea, lo que llamamos el guión.”

El 1994 va rebre el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona; el 2001, la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts; i el 2021, la Creu de Sant Jordi.