Lliçà d'Amunt es troba en molt alt o extrem risc d'incendi

Última revisió 13-09-2023 12:26
23/08/2023

La Generalitat estableix determinades restriccions. I, per minimitzar els efectes negatius de l’onada de calor, feu cas dels consells del Departament de Salut.  

Els Agents Rurals han actualitzat el Pla Alfa i, des d’avui, Lliçà d’Amunt es troba en el nivell 3, és a dir, en perill molt alt/extrem d’incendi. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha inclòs Lliçà d’Amunt entre els municipis del mapa de perill d‘incendis forestals que es troben en aquest nivell. I, és per això que, a partir d’avui i fins a les 0 h del divendres 25 d’agost, s’han d’aplicar les prohibicions o limitacions recollides a la resolució de la Generalitat de Catalunya INT/2953/2023, publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) del 21 d'agost. Actualment està activat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT).

Prohibicions o limitacions

  1. Encendre foc en tots tipus d’espais oberts. 
  2. La suspensió temporal, durant aquest període, de totes les autoritzacions concedides per cremar rostolls, pastures permanents, restes de poda i restes silvícoles.
  3. Encendre foc en les àrees de descans de la xarxa de carreteres, així com en les zones recreatives i d’acampada, incloses les zones habilitades per aquesta finalitat.
  4. La utilització de maquinària i equips en terrenys forestals i en les àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant, que tinguin un funcionament que generi deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques, a excepció que l’organisme competent de l’Administració hagi autoritzat expressament el seu ús o resultin necessaris per a l’extinció d’incendis.
  5. La introducció o ús de material pirotècnic.
  6. Llençar o abandonar objectes en combustió o qualsevol classe de material susceptible d’originar un incendi.
  7. Les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents hauran de desplaçar-se i realitzar-se en un nucli habitat o població, i si això no és possible, retornar al punt d'origen. 
  8. La restricció de les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius i equivalents, a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.
  9. La restricció de les activitats vinculades als casals de vacances i casals esportius al nucli de població del municipi on es realitzen. Es permeten desplaçaments sempre que es dirigeixin a un altre nucli habitat o població, i no impliquin fer una sortida o excursió al medi natural. També es permeten desplaçaments a cases de colònies, ja sigui per fer activitats o com inici d’una estada.
  10. La suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals. Aquestes suspensions poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional, pel Servei Català de Trànsit.
  11. La restricció de l'ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles. En el cas que, per motius de força major es requereixin la utilització d'aquestes eines dins de la zona de restricció, caldrà comunicar prèviament els treballs a la sala central dels Agents Rurals (telèfon 935617000) per si és necessari establir mesures de seguretat especifiques.
  12. La prohibició de la circulació del transport dels productes forestals dins del bosc entre les 13 hores i les 20 hores.
  13. La limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d'aquests municipis. Aquesta limitació no serà d'aplicació als residents ni a les activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.
  14. La suspensió temporal, durant aquest període, de la sega de cunetes de les carreteres, que poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional pel Servei Català de Trànsit.

Per altra banda, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha comunicat que, en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar, es manté l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per l’onada de calor que afecta a Catalunya, ja que l’episodi de calor intensa a tot Catalunya s’allargarà fins divendres. El pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) està en fase 2.

Consells del Departament de Salut

Aquest any, la campanya d’estiu fa una crida a conscienciar sobre els efectes de la calor i a prevenir-los, en un escenari on les onades de calor són més habituals i freqüents. El Departament de Salut llença una bateria de consells amb la campanya 'Aquesta calor és mortal' per minimitzar-ne els efectes negatius: deshidratació, cops de calor, exposició al sol, cremades solars… D’aquesta manera, la campanya se centra en sis grans consells per tal de conscienciar sobre els efectes de la calor i prevenir-los.

  • Beu aigua sovint, encara que no tinguis set
  • Evita sortir a l'exterior durant les hores de màxima calor
  • Roman en espais climatitzats
  • Tingues cura dels infants i de la gent gran
  • Porta roba lleugera i gorra o barret
  • Aplica’t protector solar

D’aquests sis grans consells, n’hi ha dos que són els protagonistes d’aquesta campanya: beu aigua sovint i evita sortir a l’exterior durant les hores de màxima calor. El cansament, el mareig, la pressió arterial baixa, la taquicàrdia i les rampes són els símptomes de la deshidratació que, en casos extrems, pot arribar a provocar la mort. És per això que beure aigua sovint, encara que no tinguis set, és vital.

Totes aquestes recomanacions tenen un únic objectiu: evitar al màxim els efectes de la calor i, per tant, seguir aquests consells per prevenir-los.