Commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

Última revisió 27-11-2023 18:06
23/11/2023

La regidoria d’Igualtat, gènere i LGTBI ha organitzat diferents activitats per commemorar aquesta efemèride, que se celebra el 25 de novembre.

Cada 25 de novembre celebrem el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones i commemorem la data en què es produí el violent assassinat de tres germanes, activistes polítiques, en mans de la policia secreta de la dictadura de la República Dominicana al 1960. Al 1981 el moviment popular i feminista  d’aquest país centreamericà va iniciar la commemoració amb una convocatòria anual i al 1999 les Nacions Unides van assumir la reivindicació. Es commemora aquest dia arreu del món per denunciar la violència que s’exerceix sobre les dones, que té el seu origen en la manca d’equitat i la discriminació, i per reclamar la seva eliminació.

Commemoració a Lliçà d’Amunt

La regidoria d’Igualtat, gènere i LGTBI ha organitzat i coordinat diferents activitats per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. L’activitat principal tindrà lloc el mateix dissabte 25 de novembre, a les 12 h, a la Biblioteca Ca l’Oliveres, amb una Concentració contra la violència masclista amb lectura d’un manifest a càrrec de la regidora d’Igualtat, gènere i LGTBI, Lourdes Martín, i una lectura de l’entitat local Amunt Dones. Seguidament, hi haurà un Cinefòrum amb curtmetratges relacionats amb l’eradicació de les violències masclistes. Aquesta efemèride es visibilitzarà a la façana de l’Ajuntament amb un llaç lila i els busos urbans circularan amb una bandereta commemorativa. 

Però, durant tota la setmana, ja hi haurà algunes activitats commemoratives d’aquesta efemèride. 

A l’Espai Can Godanya, el dimarts 21 i el dijous 23 de novembre es realitzaran diferents dinàmiques amb els infants per treballar la violència masclista, com un taller de contacontes i un taller de fanalets, amb la col·laboració d’Amunt Dones. I, el dimecres 22 de novembre es portarà a terme un taller amb el grup de joves per visualitzar i qüestionar les desigualtats de gènere dins del món de l’esport. 

A la Biblioteca Ca l’Oliveres, el divendres 24 de novembre, de 17 h a 19 h, hi haurà tallers i activitats lúdiques, per a tota la població, relacionades amb la prevenció de la violència de gènere i la lluita per la seva eradicació, com les activitats anomenades “Marca un gol al monstre de la violència de gènere” i “Crea el teu propi missatge contra la violència de gènere”, organitzats per l’Espai Can Godanya amb la col·laboració d’Amunt Dones. Seguidament, tindrà lloc la II Marxa lila, des de la Biblioteca Ca l’Oliveres fins davant de l’Ajuntament. 

A l’Espai Jove El Galliner es faran dues activitats relacionades amb el 25N organitzades per la regidoria d’Infància i joventut: el dilluns 20 de novembre es realitzarà una pintura mural i el divendres 24 de novembre hi haurà cinefòrum.

Exposició “Dones supervivents”

Aquest mes de novembre, del 6 al 30 de novembre, la Biblioteca Ca l’Oliveres acollirà l’exposició “Dones supervivents” cedida per l’associació Hèlia Dones, amb la finalitat de visibilitzar processos de recuperació de dones supervivents de violències masclistes. Aquesta exposició és el resultat de la participació de 12 dones supervivents de violències masclistes que ofereixen fotografies simbòliques de la seva fortalesa i resiliència, acompanyades d’un escrit personal en què manifesten eines i relats de recuperació i superació. L’exposició, que es podrà visitar en horari de biblioteca, compta amb el suport de l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya.

Recordem que a la Biblioteca Ca l’Oliveres també podeu trobar una selecció de llibres sobre temàtica d’igualtat i gènere.

Imatge 25 N
Imatge 25 N

Vídeos

Governs locals compromesos amb l'eliminació de les violències masclistes

Documents adjunts