Festa Major de Lliçà d'Amunt de l'1 a l'11 de setembre

Última revisió 12-09-2023 14:14
01/09/2023

La regidoria de Cultura, amb la col·laboració de les entitats locals, ha elaborat un programa d’activitats en el qual les entitats i artistes locals són protagonistes. La col·laboració de les entitats locals i de les empreses patrocinadores ha permès omplir la programació de múltiples activitats adreçades a tots els públics.

Lliçà d’Amunt celebrarà la Festa Major de l’1 a l’11 de setembre.

Com indica l’Alcalde, Ignasi Simón, a la salutació del programa d’activitats, la Festa Major d’enguany dóna protagonisme a les entitats i als artistes locals.

Programa d'activitats

La Festa Major s’iniciarà amb les 24 Hores Internacionals de Resistència en Ciclomotors de la Vall del Tenes del Grup 24 Hores, el cap de setmana de l’1 al 3 de setembre, i finalitzarà amb la Diada de Catalunya, el dilluns 11 de setembre. El dissabte 2 de setembre també tindrà lloc la tradicional Triangular de Billar de Festa Major organitzada pel Club Billar.

Del dilluns 4 al dimecres 6 de setembre començarà La Juguesca, organitzada per l’Ateneu l’Aliança, amb la convocatòria de les colles, el seu pregó a càrrec de la colla guanyadora de la darrera edició, Skando, i la prova global anomenada “Grumets i grumolls”. Aquests dies també hi haurà activitats familiars incloses dins de la programació del 13è aniversari de la Biblioteca Ca l’Oliveres i s’inauguraran dues exposicions: una amb els dibuixos del projecte educatiu “Conte viu” d’alumnes de l’Institut Lliçà, l’Institut Hipàtia d’Alexandria i l’Institut-Escola Miquel Martí i Pol, on ha col·laborat la lliçanenca Maite Mompart i el Grup l’Abans, que es podrà visitar fins al 27 de setembre a la biblioteca; i l’altra sobre “15 anys de Lliçà Peruanitos” amb material divers per donar a conèixer el treball fet per aquesta entitat, organitzada per Lliçà Peruanitos i l’Associació de la Gent Gran, que es podrà visitar durant la Festa Major al Casal de la Gent Gran durant en horari d’obertura de l’equipament. A més, l’Associació de la Gent Gran de Lliçà d’Amunt ha organitzat Campionats de Dòmino, Escacs, Botifarra i Parxís.

El dijous 7 de setembre es donarà el tret de sortida a la Festa Major de manera oficial amb el Toc d’Inici, que inclou el Pregó, l’espai gastronòmic Food Truck Street i un espectacle, que enguany anirà a càrrec d’Àngel Miralles, imitador oficial de l’humorista Eugenio, que oferirà l’espectacle d’humor “Tributo al Genio”, un homenatge al lacònic humorista.

La Colla de Gegants i Geganters farà el Pregó d’aquesta Festa Major i presentarà un nou gegantó anomenat “Juanón” en homenatge a l’estimat Joan Planas Mir, àlies “Juanote”, membre de la colla que va morir de manera sobtada fa uns mesos.

El mateix dijous s’obrirà l’Embarraca’t, l’espai de referència de la Festa Major al Pinar de la Riera, on es podrà sopar a les barraques de les entitats locals (enguany n’hi ha vuit) i gaudir d’una programació musical variada durant la Festa Major. Aquella nit de dijous, l’entitat local River-T Sound System ha organitzat una sessió de reggae. Les nits seguents hi actuaran Waikiki, Philantropic Dj i Albert Sonder Dj, el divendres; hi haurà Festa 80 Principales, Dj Adrià Ortega i P&P Sound Dj’s, el dissabte; i el diumenge, l’Avaiam ha organitzat una nit amb Tirant lo Band, Mushkaa i Mon Dj.

A l’Embarraca’t hi haurà el Punt Lila per informar, sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes i els comportaments sexistes.  

També el dijous s’obrirà la fira d’atraccions a l’esplanada de l’Institut Lliçà, on romandrà durant tota la Festa Major i funcionarà cada dia a partir de les 18 h.

Altres activitats d’aquest dijous són un joc de rol organitzat per l’Associació Juvenil Tricric i una mostra de truites amb degustació i posterior cantada d’havaneres organitzades per l’Associació de la Gent Gran.  

L’endemà, el divendres 8 de setembre, festiu local, se celebrarà el tradicional Sopar de les Àvies, que enguany arriba a la 36a edició, on les àvies del municipi ofereixen les seves millors receptes. També hi haurà el Correbars, organitzat per l’Ajuntament i l’Ateneu l’Aliança.

A més, després de la prova global dels primers dies de Festa Major, del divendres al dilluns s’aniran succeint les altres proves de La Juguesca. Els lliçanencs i lliçanenques es tornaran a aplegar entorn a les 5 colles de l’activitat i competiran per aconseguir la millor puntuació en cadascuna de les originals proves que s’hi desenvoluparan: “Cercant l’onada perduda”, el divendres; “Brunch in the park” i “La cercavila”, el dissabte; “Pirats del Carib” i “Far Far Away”, el diumenge; i “El Pong Peny Yang” i “L’estirada del tractor”, el dilluns, que donarà  pas al veredicte per saber qui ha estat la colla guanyadora de La Juguesca 2023.

El divendres també hi haurà una activitat infantil, “La botigueta”, un espectacle de teatre i titelles sobre la importància del consum responsable i la sostenibilitat. I, l’Associació de la Gent Gran farà un dinar per al col·lectiu de la gent gran.

Per al dissabte 9 de setembre, Tocats per la Sardana ha organitzat una exhibició i ballada de sardanes. També hi haurà concert i ball amb l’orquestra Venus. I, aquest dia tindran lloc diverses activitats esportives: Melé de Botxes “Memorial José Moreno”, Festa del patinatge organitzada pel Club Patí, la segona prova de la Copa Catalana de Pumptracks i Mini-Pumptracks Kids 2023 organitzada pel BMX Vallès Club i un partit de futbol commemoratiu del 25è aniversari de l’ascens del primer equip del Club Esportiu a categoria preferent organitzat per aquesta entitat. Tampoc faltarà aquest dia alguna activitat infantil: “Animàlia”, un espectacle de teatre físic i gestual, manipulació de titelles i humor que és una al·legoria sobre la convivència entre espècies i una reflexió crítica sobre la preeminència de l’espècie humana sobre la resta de criatures del planeta; i “Un conte gegant” organitzat per la Colla de Gegants i Geganters. I, l’Associació de Gent Gran ha organitzat el joc “Cartrorifa de Festa Major”.

El diumenge 10 de setembre tindrà lloc la tradicional missa de Festa Major dedicada a la gent gran organitzada per la Parròquia de Sant Julià, així com la posterior Festa d’Homenatge a la Vellesa, que enguany celebra la 46a edició. També serà el dia de les entitats de cultura popular, amb la trobada, cercavila i ballada de gegants organitzada per la Colla de Gegants i Geganters, que passen del matí a la tarda, canvien d’ubicacions i recorregut, i incorporen les colles de petits i mitjans del Ball de Gitanes, tot amb la finalitat d’atraure més públic. Les activitats d’aquest dia de la Colla de Gegants i Geganters també inclouen un homenatge a Joan Planas Mir. Per la seva banda, la colla dels joves i grans del Ball de Gitanes faran la tradicional exhibició de balls en el marc d’una nova activitat que han organitzat anomenada “Vermut gitanero”, que també comptarà amb la participació del grup de ball en línia del Casal de la Gent Gran. L’Associació de la Gent Gran també ha organitzat una sessió de ball amb música en viu. Per altra banda, l’activitat familiar del diumenge serà el circuit d’obstacles inflables “Xtrem Race”. I, aquest dia també tindrà lloc el Correfoc, organitzat per l’Ajuntament i el Ball de Diables La Sella.

El darrer dia de Festa Major, el dilluns 11 de setembre, se celebrarà l’acte oficial de la Diada Nacional de Catalunya, seguit d’un concert de la Bandeltenes organitzat per aquesta entitat. Al migdia, l’Ateneu l’Aliança ha organitzat una macroarrossada. A la tarda, l’Associació de la Gent Gran ha organitzat una mostra de les activitats de ball en línia, ball de saló, ball de sevillanes i ball de country que fan durant el curs. I, a la nit, per acomiadar-nos de la Festa Major 2023, podrem gaudir de l’espectacle pirotècnic.

L’Ajuntament agraeix la col·laboració de les entitats locals i de les empreses patrocinadores que ha permès omplir la programació de la Festa Major d’enguany de múltiples activitats adreçades a tots els públics.

Imatge de la Festa Major 2023
Imatge de la Festa Major 2023
Autor: Ajuntament de Lliçà d'Amunt